undergraduate thesis
Koncentracija ureje u mlijeku alpina koza tijekom laktacije

Ivana Hubak (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Opće stočarstvo
Metadata
TitleKoncentracija ureje u mlijeku alpina koza tijekom laktacije
AuthorIvana Hubak
Mentor(s)Neven Antunac (thesis advisor)
Abstract
Najveći broj uzgojno valjanih koza u RH nalazi se u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji a najviše se uzgajaju koze alpina pasmine, koje se uzgajaju prvenstveno radi proizvodnje kozjeg mlijeka. Kozje mlijeko je po svom kemijskom sastavu slično kravljem, uz određene specifičnosti kao što su: karakterističan „kozji miris“ mlijeka, manja količina kolesterola i bolja probavljivost kozjeg mlijeka zbog manjih globula mliječne masti, a micele glavnog proteina - kazeina, su manje, a udio sirutkinih proteina veći. Sastojci kozjeg mlijeka su i neproteinske dušićne tvari u koje se ubraja i urea. Sintezom ureje, iz organizma se uklanja suvišan dušik i ispostavlja njegova ravnoteža u organizmu životinje. Urea nastaje razgradnjom proteina hrane i služi za praćenje hranidbenog i reproduktivnog statusa životinja. Fiziološka koncentracija ureje u mlijeku koza još nije određena, a na njezinu koncentraciju u mlijeku koza utječu: pasmina, hranidba, stadij i redoslijed laktacije, mužnja i sezona. Cilj ovoga rada je bio utvrditi utjecaj sezone na promjenu koncentracije ureje u mlijeku alpina koza tijekom druge laktacije. Provedeno je 9 kontrola mliječnosti, od ožujka do studenog 2014. godine, na 10 koza, hranjenih voluminoznom krmom po volji i krepkom krmom sa 16% sirovih proteina. Analizama su utvrđene značajne razlike koncentracije ureje u mlijeku u ljetnim mjesecima, odnosno sredinom laktacije, kada su koncentracije bile više nego u proljetnim i jesenskim mjesecima. Uz ureju utvrđene su i značajne razlike kemijskog sastava mlijeka alpina koza.
Committee MembersNeven Antunac (committee chairperson)
Jasna Pintar (committee member)
Zvonimir Prpić (committee member)
Darija Bendelja Ljoljić (committee member)
GranterSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Lower level organizational unitsOpće stočarstvo
PlaceZagreb
StateCroatia
Scientific field, discipline, subdisciplineBIOTECHNICAL SCIENCES
Agronomy
Dairy
Study programme typeuniversity
Study levelundergraduate
Study programmeAnimal Sciences
Academic title abbreviationuniv. bacc. ing. agr.
Genreundergraduate thesis
Language Croatian
Defense date2016-07-14
Parallel keywords (Croatian)kozje mlijeko alpina koze urea sezona laktacija
Resource typetext
Access conditionAccess restricted to students and staff of home institution
Terms of usehttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:859050
CommitterValentina Bezek