Access restricted to students and staff of home institution
master's thesis
Utjecaj djelomične defolijacije na rodnost i kakvoću grožđa cv. Merlot (Vitis Vinifera L.)

Matija Bubalo (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Vinogradarstvo i vinarstvo
Metadata
TitleUtjecaj djelomične defolijacije na rodnost i kakvoću grožđa cv. Merlot (Vitis Vinifera L.)
AuthorMatija Bubalo
Mentor(s)Bernard Kozina (thesis advisor)
Abstract
U zadnje se vrijeme sve češće provode istraživanja utjecaja različitih rokova izvođenja djelomične defolijacije na rodnost vinove loze, poglavito u smislu postizanja smanjenja krupnoće i broja bobica u grozdu i njegove rastresitosti, kao čimbenika koji mogu utjecati na unaprijeđenje kakvoće grožđa. Poznato je da zahvat djelomične defolijacije kada se obavi u vremenu nastupanja šare uglavnom pozitivno utječe na dinamiku dozrijevanja i kakvoću grožđa kod sorata vinove loze. Obzirom na navedeno, postavljen je pokus djelomične defolijacije skidanjem četiriju bazalnih listova na mladicama sorte Merlot, i to tjedan dana prije cvatnje, tjedan dana poslije cvatnje, četiri tjedna poslije cvatnje te u trenutku nastupa šare, kako bi se utvrdilo mogući utjecaj na rodnost i kakvoću grožđa. Cilj ovog rada je utvrditi da li i u kojoj mjeri različiti rokovi izvođenja djelomične defolijacije utječu na rodnost i kakvoću grožđa sorte Merlot, posebice sa stajališta krupnoće grozdova i parametara mehanike analize grozda i bobica. Analizom rezultata utvrđeno je da je djelomična defolijacija utjecala na povećanje sadržaja šećera u grožđu Merlot. Evidentno je da je djelomična defolijacija utjecala i na smanjenje ukupnih kiselina u grožđu. U daljnjim analizama vidljivo je da je djelomična defolijacija nije utjecala na povećanje prinosa po trsu i na povećanje mase grozda.
KeywordsPartial defoliation yield sugar total acidity Merlot
Committee MembersBernard Kozina (committee chairperson)
Marko Karoglan (committee member)
Ana Jeromel (committee member)
GranterSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Lower level organizational unitsVinogradarstvo i vinarstvo
PlaceZagreb
StateCroatia
Scientific field, discipline, subdisciplineBIOTECHNICAL SCIENCES
Agronomy
Viticulture and Enology
Study programme typeuniversity
Study levelgraduate
Study programmeHorticulture
Academic title abbreviationmag. ing. agr.
Genremaster's thesis
Language Croatian
Defense date2016-09-29
Parallel abstract (English)
Recent studies more often involve effects of different timing of partial defoliation on grape yield, especially in sense of decreased proportion and number of grape berries, and cluster architecture, as well as factors which influence on grape quality. When partially defoliation is performed at veraison it usually has positive influence on dynamic of grape ripening and quality. As referred, partially defoliation treatment was done one week before bloom, one week after bloom, four weeks after bloom and at veraison, removing four basal leaves from each shoot of Merlot cultivar. Aim of research was to examine possible effect on yield and quality of grapes. Purpose of research was to confirm effects of different timing of partial defoliation on yield and quality on Merlot cultivar, especially by yield and mechanical parameter analysis of berries and grape cluster. Obtained results confirm that partial defoliation affected an increase in sugar content in Merlot grapes. It is also obvious that partial defoliation affected lower total acidity content in grapes. Furthermore, partially defoliation did not affected increase in yield, nor increase in berry and grape cluster weight.
Parallel keywords (Croatian)djelomična defolijacija rodnost šećer ukupna kiselost Merlot crni
Resource typetext
Access conditionAccess restricted to students and staff of home institution
Terms of usehttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:552649
CommitterValentina Bezek