master's thesis
Mogućnost korištenja kokoši pasmine Hrvatica u alternativnoj proizvodnji jaja

Marina Leko (2017)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Metadata
TitleMogućnost korištenja kokoši pasmine Hrvatica u alternativnoj proizvodnji jaja
AuthorMarina Leko
Mentor(s)Zlatko Janječić (thesis advisor)
Abstract
U Hrvatskoj postoji izvorna pasmina kokoši pod nazivom hrvatica koja je stvorena na području Međimurja i Podravine, a kao pasmina je priznata 1937. godine. Ova hrvatska pasmina kokoši odlikuje se skromnošću u hranidbi dobrom nesivosti i ukusnim mesom pri čemu masa odraslih kokoši iznosi 1,6-1,8 kg, a pijetlova 2,2-2,6 kg. Bila je gotovo iskorijenjena, a sada je zahvaljujući poticajima za zaštitu izvornih pasmina broj životinja povećan i iznosi oko 4800 rasplodnih životinja te se njen uzgoj odvija u sedam hrvatskih županija. Kako je relativno malo podataka o hranidbi, uzgoju i proizvodnim rezultatima u slobodnom uzgoju kokoši hrvatica nametnula se potreba istraživanja na obiteljskim gospodarstvima kako bi proizvođači uz što manje troškove ostvarili što veći profit, a potrošači dobili što kvalitetniji proizvod uz pristupačnije cijene na tržištu. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi proizvodne rezultate i kvalitetu jaja kokoši hrvatica u uvjetima slobodnog načina držanja na obiteljskim gospodarstvima. Kokoši u starosti od 20 tjedana useljene su na 11 obiteljskih gospodarstava, gdje su na svakom gospodarstvu bila dva jata po 10 kokoši. Nakon 32 tjedna praćenja proizvodnih rezultata prosječan broj jaja po nesilici iznosio je 130,98 jaja uz prosječnu masu jajeta od 51,4 grama i konverziju krmne smjese 3,46 kg po kg jajčane mase. Čvrstoća ljuske bila je 3,10 kp/cm, boja žumanjka 11 po skali LaRoche, a vrijednost Haugovih jedinica 66,02. Ukupni prihodi iznosili su 57.742,50 kuna, dok su ukupni varijabilni troškovi iznosili 21.666,90 kuna. Ukupni prihodi uključivali su i iznose koji su dobiveni prodajom jaja te državna poticajna sredstva. Pokriće varijabilnih troškova za jedno gospodarstvo iznoslilo je 3.279,63 kune, dok je za svih jedanaest gospodarstava iznosilo 36.075,90 kuna. Iz navedenih rezultata može se zaključiti da se kokoš hrvatica može preporučiti za proizvodnju jaja slobodnim načinom uzgoja na malim gospodarstvima.
KeywordsThe Croatian Hen free range egg production
Committee MembersZlatko Janječić (committee chairperson)
Jasna Pintar (committee member)
Dalibor Bedeković (committee member)
GranterSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
PlaceZagreb
StateCroatia
Scientific field, discipline, subdisciplineBIOTECHNICAL SCIENCES
Agronomy
Production and Processing of Animal Products
Study programme typeuniversity
Study levelgraduate
Study programmeProduction and Processing of Meat
Academic title abbreviationmag. ing. agr.
Genremaster's thesis
Language Croatian
Defense date2017
Parallel abstract (English)
The Croatian Hen (kokoš hrvatica) is an indigenous breed of chicken which was created in the Međimurje and Podravina regions and recognized as a breed in 1937. This Croatian breed of chicken is characterized by modest feeding requirements, good egg production and tasty meet with adult hens weighing 1,6-1,8 kg and roosters 2,2-2,6 kg. The breed was almost eradicated, but now, thanks to subsidies for the protection of indigenous breeds, their numbers have increased and now count around 4800 breeding animals which are being grown in seven Croatian counties. Since there is relatively little data on feeding, breeding and production results in free range breeding of the Croatian Hen, there is a need to conduct research on family farms in order for the manufacturers to achieve higher profits with less cost, and for the consumers to get a better quality product at an affordable market price. The aim of this research was to determine the production results and quality of eggs of the Croatian Hen in free range conditions on family farms. Hens aged 20 weeks were settled on 11 family farms, where each farm had two flocks of 10 chickens. After 32 weeks of monitoring production results, the average number of eggs per laying hen was 130,98 eggs with an average egg mass of 51,4 grams and feed conversion of 3,46 kg per kg of egg mass. The shell hardness was 3,10 kp/cm2, yolk colour was 11 at the LaRoche scale, and the Haugh unit value was 66,02. Total income amounted to HRK 57.742,50 while the total variable costs amounted to HRK 21.666,90. Total income also included amounts gained through sale and government subsidies. Variable cost coverage for one farm amounted to HRK 3.279,63 while it was HRK 36.075,90 for all eleven farms. From the above stated results it can be concluded that the Croatian Hen can be recommended for the production of free range eggs on small farms.
Parallel keywords (Croatian)kokoš hrvatica slobodno držanje proizvodnja jaja
Resource typetext
Access conditionOpen access
Terms of usehttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:847620
CommitterValentina Bezek