No public access
master's thesis
Determining the levels of mycotoxins in grains from conventional and organic farming systems

Igor Krupić (2016)
Metadata
TitleOdređivanje razina mikotoksina na žitaricama iz organskog i konvencionalnog uzgoja
AuthorIgor Krupić
Mentor(s)Mladenka Malenica Staver (thesis advisor)
Abstract
Kontaminacija hrane i hrane za životinje značajan je problem u svijetu. Mikotoksini su toksični sekundarni metaboliti gljivica i plijesni koji štetno utječu na zdravlje ljudi i životinja uzrokujući bolesti i značajne ekonomske gubitke u poljoprivredi i stočarstvu. Tijekom 2015. godine, prikupljen je 31 uzorak iz organskog uzgoja s područja Hrvatske i iz uvoza (Mađarska i Kina) te 33 uzorka iz konvencionalnog uzgoja s farmi na području Središnje Hrvatske. U ovom su radu analizirane koncentracije sljedećih mikotoksina: Aflatoksin B1, fumonizin B1, zearalenon, deoksinivalenol, T-2 toksin i okratoksin A. Aflatoksin B1 je spoj sa dokazanim jakim hepatotoksičnim učinkom. Fumonizin B1 ima jaki hepatotoksični i nefrotoksični učinak kod ljudi i ţivotinja. Zearalenon je estrogeni metabolit koji utječe na estrogene receptore. Deoksinivalenol utječe na središnji živčani sustav kod životinja i uzrokuje razna oboljenja. T-2 toksin uzrokuje oštećenje koštane srži te znatni pad broja leukocita kod ljudi, dok okratoksin A ima potencijalni kancerogeni učinak kod ljudi. Koncentracije navedenih mikotoksina su određivane primjenom validirane ELISA metode. Dobivene koncentracije mikotoksina u žitaricama iz organskog i konvencionalnog uzgoja uspoređivane su s najvećim dopuštenim razinama koncentracija mikotoksina propisane Uredbom Komisije (EZ) br. 1881/2006 o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani. Uspoređujući broj pozitivnih uzoraka, odnosno koncentracije analiziranih mikotoksina u žitaricama, žitarice iz organskog uzgoja su se pokazale značajno više kontaminiranim naspram žitarica iz konvencionalnog uzgoja. Visoke koncentracije mikotoksina u analiziranim žitaricama iz organskog uzgoja u poveznici su s nekorištenjem fungicida pri zaštiti usjeva od kontaminacije mikotoksinima.
Keywordsaflatoxin deoxynivalenol fumonisin zearalenone T-2 toxin ochratoxin mycotoxins ELISA
Parallel title (English)Determining the levels of mycotoxins in grains from conventional and organic farming systems
Committee MembersMladenka Malenica Staver (committee chairperson)
Roberto Antolović (committee member)
Ivana Ratkaj (committee member)
GranterSveučilište u Rijeci
Lower level organizational unitsOdjel za biotehnologiju
PlaceRijeka
StateCroatia
Scientific field, discipline, subdisciplineBIOTECHNICAL SCIENCES
Biotechnology
Study programme typeuniversity
Study levelgraduate
Study programmeBiotechnology in medicine
Academic title abbreviationmag. biotech. in med.
Genremaster's thesis
Language Croatian
Defense date2016-09-22
Parallel abstract (English)
Contamination of food and feed is a significant problem in the world. Mycotoxins are secondary toxic metabolites syntetised by fungi and molds which affect the health of humans and animals, causing diseases and significant economic loss in agriculture and animal husbandry. During this study, 31 sample of organic farmed (Croatia, Hungary and China) and 33 samples of conventionally farmed (Central Croatia) various grains were collected. In this study, concentrations of mycotoxins: Aflatoxin B1, fumonisin B1, zearalenone, deoxynivalenol, T-2 toxin and ochratoxin A; were analysed. Aflatoxin B1 is a compound with proven strong hepatotoxic effects. Fumonisin B1 has a potent hepatotoxic and nephrotoxic effect on humans and animals. Zearalenone is a estrogenic metabolite that affects estrogen receptors. Deoxynivalenol affects the central nervous system in animals, and causes various diseases. T-2 toxin causes damage to bone marrow and a significant drop in the number of leukocytes in humans. Ochratoxin A has a potential carcinogenic effect in humans. The concentrations of different mycotoxins were determined by using a validated ELISA method. The resulting concentrations of mycotoxins in grains from organic and conventional farming were compared with the maximum concentration levels of mycotoxins prescribed by the European Commission Regulation (EC) No. 1881/2006 on establishing maximum levels for certain contaminants in foodstuff. Comparing the results of positive samples, the samples grown organically have proven to be significantly more contaminated with mycotoxins than samples from conventional farms. High concentrations of mycotoxins on the analyzed samples from organic farms may be associated with non-use of fungicides.
Parallel keywords (Croatian)aflatoksin deoksinivalenol fumonizin zearalenon T-2 toksin okratoksin mikotoksini ELISA
Resource typetext
Access conditionNo public access
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:193:695129
CommitterIvana Dorotić