Naslov | Količina kalija u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba |
Autor | Valentina Malnar |
Voditelj/Mentor | Marko Petek (mentor)
|
Sažetak rada | Celer je povrće bogato mineralima, prvenstveno kalijem. Kalij za ljudski organizam ima veliku važnost. Dnevna potreba za kalijem za odraslog čovjeka iznosi 3510 mg. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi količinu kalija u korijenu celera korjenaša prikupljenom na tržištu grada Zagreba. Uzorci su prikupljeni u trgovačkim lancima, trgovinama ekološkim proizvodima i na tržnici. Kalij je nakon digestije s koncentriranom HNO3 i HClO4 u mikrovalnoj peći određen na plamenfotometru. Statistička obrada podataka pratila je model analize varijance (ANOVA) pomoću programa SAS. Utvrđena količina kalija u korijenu celera korjenaša kretala se od 3,62 do 4,56 % K ST, odnosno od 327 do 555 mg K/100 g svježe tvari. Konzumacijom 100 g celera iz ovog istraživanja može se podmiriti 9,32 – 15,81% dnevnih potreba za kalijem. |
Ključne riječi | Apium graveolens var. rapaceum Mill. dnevne potrebe makroelement minerali povrće |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | Celeriac potassium content at the market of city of Zagreb |
Povjerenstvo za obranu | Marko Petek (predsjednik povjerenstva) Mirjana Herak Ćustić (član povjerenstva) Sanja Fabek Uher (član povjerenstva)
|
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Ishrana bilja |
Mjesto | Zagreb |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Poljoprivreda (agronomija)
|
Vrsta studija | sveučilišni |
Stupanj | diplomski |
Naziv studijskog programa | Agroekologija |
Akademski / stručni naziv | magistar/ magistra inženjer/inženjerka agroekologija |
Kratica akademskog / stručnog naziva | mag. ing. agr. |
Vrsta rada | diplomski rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2018-09-26 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | Celeriac is a vegetable rich in minerals, mosty in potassium. For human body, potassium has a great importance. Daily potassium need for adults is 3510 mg. The aim of this research was to determine the celeriac potassium content collected at the market city of Zagreb. Samples were collected in chain stores, stores with organic products and market. Potassium was after the digestion with concentrated HNO3 and HClO4 in microwave owen determined by a flamephotometer. Statistical data analysis has followed a model of variance analysis (ANOVA) using SAS programme. Determined celeriac potassium content ranged from 3.62 to 4.56 % K dry weight, and from 237 to 555 mg K/100 g frewsh weight. By consuming of 100 g of celeriac from this research humans can meet 9.32-15.81% of daily potassium needs. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | Apium graveolens var. rapaceum Mill. daily need macroelement minerals vegetables |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad u otvorenom pristupu |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:124493 |
Repozitorij | https://repozitorij.agr.unizg.hr |