Naslov | Modificirana metoda ekstrakcije u proizvodnji pripravaka od sikavice i artičoke |
Autor | Martina Kolar |
Voditelj/Mentor | Stjepan Pliestić (mentor)
|
Sažetak rada | Sikavica (Silybum marianum) i artičoka (Cynara scolymus L.) su poznate ljekovite biljke iz porodice glavočika (Asteraceae). Imaju široku primjenu u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj proizvodnji te medicini. Sikavica je poznata po ljekovitoj tvari silimarinu koji povoljno djeluje na jetru. Artičoka je također značajno ljekovito povrće koje djeluje povoljno pri oboljenju jetre i poboljšava rad bubrega kao učinkovit diuretik, a poznata je i kao prehrambena namirnica u pripremi raznih jela.
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj ultrazvukom potpomognute ekstrakcije na sadržaj bioaktivnih spojeva u etanolnom i vodenom ekstraktu sikavice i artičoke. Ispitati primjenjivost ultrazvuka u postupcima ekstrakcije biološki aktivnih spojeva. Analizirani su slijedeći fizikalni i kemijski parametri vodenih i etanolnih ekstrakata praha sikavice i artičoke: gustoća, električna vodljivost, volumni udio (%) alkohola, boja, topljiva suha tvar, sadržaj ukupnih kiselina, pH vrijednost, vitamin C, ukupni fenoli (flavonoidi i neflavonoidi), antioksidacijski kapacitet, te sadržaj pojedinih pigmentnih spojeva. Ultrazvuk visokog intenziteta u usporedbi s klasičnim načinom ekstrakcije značajno je pridonio izolaciji bioaktivnih spojeva iz praha sikavice i artičoke, a posebice je utjecao na povećanje prinosa ukupnih fenola, flavonoida, neflavonoida, te antioksidacijskog kapaciteta. Ultrazvuk nije značajno utjecao na promjene pojedinih fizikalno-kemijskih svojstava ekstrakata, poput gustoće otopine, topljive suhe tvari, sadržaja ukupnih kiselina te pH- vrijednosti, dok su značajno veće vrijednosti električne vodljivosti i boje ekstrakata sikavice i artičoke utvrđene kod uzoraka tretiranih ultrazvukom. Od istraživanih bioaktivnih spojeva tretman ultrazvukom nije pokazao značajan utjecaj na promjene sadržaja pigmentnih spojeva artičoke i to ukupnih klorofila i karotenoida. |
Ključne riječi | sikavica artičoka ultrazvuk visokog intenziteta klasična ekstrakcija bioaktivni spojevi |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | The modified method of extraction in the manufacture of preparations of milk thistle and artichoke |
Povjerenstvo za obranu | Stjepan Pliestić (predsjednik povjerenstva) Jana Šic Žlabur (član povjerenstva) Martina Grdiša (član povjerenstva)
|
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Poljoprivredna tehnologija, skladištenje i transport |
Mjesto | Zagreb |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Poljoprivreda (agronomija)
|
Vrsta studija | sveučilišni |
Stupanj | diplomski |
Naziv studijskog programa | Ekološka poljoprivreda i agroturizam |
Akademski / stručni naziv | magistar / magistra inženjer/inženjerka ekološke poljoprivrede i agroturizma |
Kratica akademskog / stručnog naziva | mag. ing. agr. |
Vrsta rada | diplomski rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2018-09-28 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | Milk thistle (Silybum marianum) and artichoke (Cynara scolymus L.) are well known medicinal herbs belonging to the family Asteraceae. They have a wide application in the pharmaceutical, cosmetic, food industry and medicine. Milk thistle is known for drug substance called silymarin which exhibits a beneficial effect on the liver. Artichoke is also a valuable medical vegetableas that acts favourably during the liver illness, improves the kidneys functioning as an effective diuretic, and is also known as food ingredients in the preparation of various foods.
The aim of this study was to determine the influence of ultrasound assisted extraction on the bioactive compounds content in ethanolic and aqueous extract of milk thistle and artichoke. Also, to determine the ultrasound applicability in the extraction of biologically active compounds. Following physico-chemical parameters of aqueous and ethanolic milk thistle and arthicoke extracts were analyzed: density, electrical conductivity, volume percentage of alcohol, color, total soluble solids, total acid content, pH value, vitamin C, total phenols (flavonoids and non-flavonoids), antioxidant capacity and pigment compounds content. High intensity ultrasound compared to the classical extraction significantly contributed to the isolation of bioactive compounds from milk thistle and artichoke powder, and in particular has led to significant increase of total phenols, flavonoids and non-flavonoids content as well as on increase of antioxidant capacity. Ultrasound did not significantly affect on the changes of some physico-chemical parameters of extracts, such as the density, total soluble solids, total acid content and pH value, while significantly higher values of electrical conductivity and cromaticity parameters of milk thistle and artichoke extracts was determined in ultrasound treated samples. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | milk thistle arthicoke high intensity ultrasound classical extraction bioactive compounds |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad u otvorenom pristupu |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:210130 |
Repozitorij | https://repozitorij.agr.unizg.hr |