Naslov | Test tržišta na primjeru prodaje svježeg mesa iz slobodnog uzgoja |
Autor | Hrvoje Biljan |
Voditelj/Mentor | Damir Kovačić (mentor)
|
Sažetak rada | Potražnja za svježim mesom iz slobodnog uzgoja je u porastu. U Europi i u SAD-u ovo meso najčešće se prodaje izravno, dostavom do kućnog praga. Ovaj oblik prodaje svježeg mesa u Hrvatskoj je tek u povojima. Predmet ovog istraživanja bilo je testirati zagrebačko tržište za prodaju svježeg mesa iz slobodnog uzgoja dostavom do kućnog praga. Cilj istraživanja bilo je utvrditi kakve stavove potrošači imaju o svježem mesu iz slobodnog uzgoja, namjeravaju li u buduće kupovati svježe meso koje su kušali te imaju li primjedbe na pokusni marketinški miks: organoleptička svojstva proizvoda, pakiranje i označavanje proizvoda te način prodaje.
Rezultati istraživanja pokazuju da testirani potrošači zadovoljni s kvalitetom i cijenom mesa iz slobodnog uzgoja te da prihvaćaju prodajni model dostavom do kućnog praga. Ovakav model prodaje predstavlja alternativu za prodaju kvalitetnog mesa iz slobodnog uzgoja na domaćem tržištu. |
Ključne riječi | Testiranje tržišta svježe meso slobodni uzgoj izravna prodaja mesa |
Naslov na drugom jeziku (engleski) | Market testing on instance of free-range fresh meat |
Povjerenstvo za obranu | Damir Kovačić (predsjednik povjerenstva) Josip Juračak (član povjerenstva) Željka Mesić (član povjerenstva)
|
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanj | Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet |
Ustrojstvena jedinica niže razine | Marketing u poljoprivredi |
Mjesto | Zagreb |
Država obrane | Hrvatska |
Znanstveno područje, polje, grana | BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Poljoprivreda (agronomija)
|
Vrsta studija | sveučilišni |
Stupanj | diplomski |
Naziv studijskog programa | Agrobiznis i ruralni razvitak |
Akademski / stručni naziv | magistar/ magistra inženjer/inženjerka agrobiznisa i ruralnog razvitka |
Kratica akademskog / stručnog naziva | mag. ing. agr. |
Vrsta rada | diplomski rad |
Jezik | hrvatski |
Datum obrane | 2018-09-25 |
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski) | Free range fresh meat demand is rising. This type of meat in Europe and USA most offen is sold directly, with home delivery. In Croatia this kind of meat sales is new.
The topic of this research was to test free range fresh meat market in Zagreb with home delivery. The aim of this research was to determine consume's stance on free range fresh meat, their intention to buy the meat that they have tried, and their remarks on test marketing mix: organoleptic proporties, packaging, product marking and sales.
Research results show that tested consumers are satisfied with free range meat quality and price, and they accept home delivery sales model. This sales model represents alternative model for quality free range meat on domestic market. |
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski) | market testing fresh meat free range meat direct sales |
Vrsta resursa | tekst |
Prava pristupa | Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove |
Uvjeti korištenja rada |  |
URN:NBN | https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:768500 |
Repozitorij | https://repozitorij.agr.unizg.hr |