Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
diplomski rad
Optimiziranje kakvoće plodova mandarine sorte "Kawano Wase" toplinskim tretmanima poslije berbe

Maja Babić (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Podaci o radu
NaslovOptimiziranje kakvoće plodova mandarine sorte "Kawano Wase" toplinskim tretmanima poslije berbe
AutorMaja Babić
Voditelj/MentorTomislav Jemrić (mentor)
Sažetak rada
U ovom radu istraživan je utjecaj zračno - toplinskog predtretmana na plodove mandarine unshiu sorte 'Kawano Wase', s ciljem da se dobije pogodan omjer šećera i kiselina. Plodovi su ubrani u dva roka berbe (50% i 75% površine ploda obojano žutom bojom) te podvrgnuti tretmanu 3 dana i 5 dana na 30 ˚C. Jedan uzorak je bio kontrola (izostanak predtretmana). Nakon tretmana plodovi su držani na sobnoj temperaturi 6 dana. Rezultati pokazuju da nema signifikantne razlike u kaliranju plodova između kontrole i tretmana. Topljiva suha tvar se povećala u oba tretmana i u kontroli, dok se količina kiselina značajno smanjila u tretmanima u odnosu na kontrolu. Veće promjene u boji su primijećene u plodovima ubranim u fazi 50% žute boje od onih ubranih 75% žute boje, te su razlike između tretmana signifikantne.
Ključne riječimandarina toplinski predtretman omjer šećera i kiselina
Povjerenstvo za obranuTomislav Jemrić (predsjednik povjerenstva)
Martina Skendrović Babojelić (član povjerenstva)
Božena Barić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Voćarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaHortikultura
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka hortikulture
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-05-20
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The effect of postharvest air-heat treatment of the Satsuma mandarin fruit (cv. 'Kawano Wase'), was studied in order to obtain a suitable sugar-acid ratio. Fruit were collected on two harvest dates (50% and 75% of surface turned yellow) and and heated for 3 and 5 days at 30° C. One sample was control (absence of pre-treatment). Fruit were stored at room temperature for 6 days. The results showed no significant difference in the weight loss between the control and treatment. Soluble solids content substance was increased in both treatments and control, while the titratable acidity significantly decreased in both treatments. Larger changes in colour were observed in fruits harvested when 50% of surface turned yellow colour than in fruit harvested when 75% of fruit surface turned yellow, and the differences among treatments are singnificant.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Satsuma mandarin heat pre-treatment sugar : acid ratio postharvest
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:301289
PohranioValentina Bezek