Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
završni rad
Uloga plemenite plijesni na kakvoću predikatnih vina

Filip Perić (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ukrasno bilje, krajobrazna arhitektura i vrtna umjetnost
Podaci o radu
NaslovUloga plemenite plijesni na kakvoću predikatnih vina
AutorFilip Perić
Voditelj/MentorAna Jeromel (mentor)
Sažetak rada
Pojava Botrytis cinerea-e ili sive plijesni česta je, gotovo neizostavna u uzgoju vinove loze s ciljem proizvodnje predikatnih vina. Pojavljuje se pred kraj sezone, a najveći napadi su vidljivi kad je grožđe ostavljeno na trsu poslije uobičajenih rokova berbe. Ona se može razvijati u dva smjera, ovisno najviše o vremenskim prilikam: kao siva plijesan, koja je štetna, ili kao plemenita plijesan koja je vrlo važan čimbenik u proizvodnji predikatnih vina. Za pojavu u obliku plemenite plijesni, potrebni su specifični klimatski uvjeti, koji ne mogu biti zadovoljeni svake vinogradrske godine, niti u svim vinogradrskim regijama. Postoje određene regije koje se bave isključivo proizvodnjom ovakvih vina koja su poznata i popularna na svjetskoj razini. U zaraženom grožđu dolazi do kemijskih promjena, razgradnje starih i sinteze novih spojeva koji u fermentaciji oslobađaju nove mirise i okuse koje nadopunjuju aromatski profil ovakvih predikatnih vina. Cilj ovog rada je opisati problematiku same zaraze plemenitom plijesni, kompleksnost čimbenika koji utječu na interakciju domaćin-parazitokoliš; koje su promjene koje ona izaziva u grožđu, moštu, a naposljetku i vinu, probleme u obradi takvog grožđa, fermentaciji mošta. Na kraju, dio rada je posvećen mogućim tehnologijama za induciranje razvoja plemenite plijesni u uvjetima poslije berbe, pa čak i u vremenskim uvjetima kad njezin razvoj nije moguć u prirodnom okruženju.
Ključne riječiBotrytis cinerea plemenita plijesan predikatna vina aromatski spojevi
Povjerenstvo za obranuAna Jeromel (predsjednik povjerenstva)
Marko Karoglan (član povjerenstva)
Bernard Kozina (član povjerenstva)
Marin Mihaljević Žulj (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineUkrasno bilje, krajobrazna arhitektura i vrtna umjetnost
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vinogradarstvo i vinarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaHortikultura
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka hortikulture
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-07-07
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:689517
PohranioValentina Bezek