Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
diplomski rad
Određivanje aromatskog profila desertnog vina Muškat žuti

Katarina Benazić (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Vinogradarstvo i vinarstvo
Podaci o radu
NaslovOdređivanje aromatskog profila desertnog vina Muškat žuti
AutorKatarina Benazić
Voditelj/MentorAna Jeromel (mentor)
Sažetak rada
Vina od prosušenog grožđa su desertna vina koja u posebnim uvjetima dozrijevanja i prerade postižu posebnu kakvoću. U radu su analizirana dva uzorka vina od prosušenih bobica sorte Muškat žuti. Fizikalno kemijska analiza je provedena u svrhu utvrđivanja prisutnosti aromatskih spojeva u vinima iz 2012. i 2013. godine berbe. Aromatski spojevi ekstrahirani su pomoću ekstrakcije na čvrstoj fazi uz pomoć LichrolutEN kolonice. Aromatski profil vina određen je vezanim sustavom plinske kromatografije-spektrometra mase (GC-MS).
Ključne riječiprosušeno grožđe Muškat žuti aromatski spojevi GC-MS
Povjerenstvo za obranuAna Jeromel (predsjednik povjerenstva)
Marko Karoglan (član povjerenstva)
Marko Vinceković (član povjerenstva)
Marin Mihaljević Žulj (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineVinogradarstvo i vinarstvo
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vinogradarstvo i vinarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaHortikultura
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka hortikulture
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-06-17
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Wines made out of dried berries are predicate wines that in special conditions and production procedures obtain a special quality. In this thesis we analized two samples of vine made out of Muscat yellow variety.The analysis has been made to determine the presence of aromatic compounds in wines from different vintages. Aromatic compounds were extracted by solid phase extraction using LichrolutEn cartridges. The Aromatic profile was determined by gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS) .
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)dried berries Muscat yellow aromatic compounds GC-MS
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:425262
PohranioValentina Bezek