diplomski rad
Repelentno djelovanje biljnih pripravaka na puževe golaće u salati

Danijela Holcinger (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Fitopatologija
Podaci o radu
NaslovRepelentno djelovanje biljnih pripravaka na puževe golaće u salati
AutorDanijela Holcinger
Voditelj/MentorDinka Grubišić (mentor)
Sažetak rada
Salata je značajna povrtna kultura koja se u Hrvatskoj uzgaja tijekom cijele godine. U uzgoju salate neke bolesti i štetnici stalno su prisutni, pa je posebnu pozornost potrebno posvetiti prevenciji njihove pojave i suzbijanju. Puževi golaći vrlo su važni štetnici u salati jer osim što svojom ishranom smanjuju urod, salatu onečišćuju izmetom, sluzi i svojom prisutnošću. Kod suzbijanja se mogu primijeniti agrotehničke, mehaničke i biološke mjere, biotehnička sredstva i kemijske mjere suzbijanja. Cilj ovoga rada bio je utvrditi učinkovitost pripravaka na bazi češnjaka, koprive, lista rajčice i lavande u reduciranju ishrane puževa golaća na salati u laboratorijskim uvjetima, računajući na njihovo repelentno djelovanje. Svaka varijanta u pokusu postavljena je u četiri repeticije. Oštećenja lisne površine očitavana su 1, 2, 3, 6, 8 i 10 dana nakon postavljanja pokusa. Izmjerene vrijednosti ishrane puževa na pojedinim varijantama statistički su analizirane korištenjem statističkog programa ARM 2014.7. Temeljem rezultata laboratorijskih istraživanja učinkovitosti biljnih pripravaka u sprječavanju ishrane puževa golaća na salati, utvrđeno je da se varijanta na osnovi listova rajčice pokazala najučinkovitijom. Niti jedna od varijanata nije izazvala fitotoksičan učinak na salati. Svi pripravci korišteni u laboratorijskom pokusu mogu djelovati repelentno te smanjiti ishranu puževa na salati, ali ju ne mogu potpuno spriječiti, pa ih je iz toga razloga potrebno kombinirati s drugim mjerama suzbijanja puževa golaća.
Ključne riječialternativne mogućnosti suzbijanja biljke s repelentnim svojstvima puževi golaći salata
Naslov na drugom jeziku (engleski)Repellent action of herbal preparations to slugs in lettuce
Povjerenstvo za obranuDinka Grubišić (predsjednik povjerenstva)
Tanja Gotlin Čuljak (član povjerenstva)
Ivanka Žutić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineFitopatologija
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Fitomedicina
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaFitomedicina
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka fitomedicine
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-07-01
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Salad is an important plant that is grown in Croatia throughout the year. Some diseases and pests are a constantly present on lettuce, so special attention should be paid to preventing their occurrence and suppression. Slugs are very important pests in lettuce because in addition to their diet on plants while they reduce crop yield, they pollute salad with feces, mucus and their presence. The suppression can be applied by agro-technical, mechanical and biological measures, biotechnical agents and chemical control measures. The aim of this study was to determine the effectiveness of preparations based on garlic, nettle, tomato leaf and lavender in reducing slugs feeding on lettuce in laboratory conditions, taking into account their repellent effect. Each variant was set in four repetitions. The damages of leaf area were estimated as 1, 2, 3, 6, 8 and 10 days after setting up the experiment. The measured values of slugs feeding on variants were statistically analysed using statistical program ARM 2014.7. Based on the results of laboratory tests on the effectiveness of herbal products in order to prevent slugs feeding on salad, it was found that the variant based on tomato leaves showed to be the most efficient. None of the variants caused phytotoxic effect on the salad. All preparations used in laboratory experiments can act repellent and reduce slugs feeding on salad, but it can not be completely prevented. So for this reason they should be combined with other measures to slug control.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)alternative opportunities to control plants with repellent properties slugs salad
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:371765
PohranioValentina Bezek