Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
diplomski rad
Repelentno djelovanje biljnih pripravaka na puževe golaće u kupusu

Valentina Bodiš (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Fitopatologija
Podaci o radu
NaslovRepelentno djelovanje biljnih pripravaka na puževe golaće u kupusu
AutorValentina Bodiš
Voditelj/MentorDinka Grubišić (mentor)
Sažetak rada
Proizvodnja kupusa raste iz godine u godinu. Kupus se upotrebljava u svježem, kuhanom ili konzerviranom stanju naročito tijekom zime. U kontinentalnom dijelu uzgaja se za jesensku berbu i preradu, a u primorskom dijelu se uzgaja tijekom zime i u proljeće. Puževi golaći su važni i vrlo česti štetnici kupusa. Hrane se lišćem u kojem izgrizaju rupe ili ostave samo epidermu. Osim listovima, hrane se i ostalim dijelovima biljaka, od korijena i gomolja do plodova raznih povrtnih vrsta koje, osim što oštećuju, i značajno onečišćuju svojom prisutnošću, sluzavim tragovima i izmetom. Njihovo suzbijanje se najčešće temelji na uporabi limacida. Kemijsko suzbijanje često postiže nezadovoljavajuće rezultate jer na primjenu limacida i njihovo djelovanje značajno utječu vremenske prilike. Od nekemijskih metoda suzbijanja, najslabije su istraženi biljni pripravci. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi repelentni učinak biljnih pripravaka na osnovu bazge, majčine dušice, aloe vera i ružmarina u ishrani puževa golaća na kupusu. Postavljen je laboratorijski pokus s navedenim varijantama primjenjivanim potapanjem listova kupusa u biljni pripravak. Svaka varijanta u pokusu postavljena je u četiri repeticije. Oštećenja lisne površine, izazvana ishranom puževa, očitavana su pet dana zaredom. Postignuti rezultati statistički su obrađeni i analizirani statističkim programom ARM 2014.7. Iako među varijantama nije utvrđena statistički značajna razlika, relativno najučinkovitije u sprječavanju ishrane puževa bile su varijante bazga i ružmarin. Kako se radi o laboratorijskom istraživanju, učinkovitost navedenih varijanata bi trebalo provjeriti i na otvorenom.
Ključne riječialoe vera bazga kupus majčina dušica nekemijsko suzbijanje puževa puževi golaći ružmarin
Naslov na drugom jeziku (engleski)Repellent effect of herbal preparations on slugs in cabbage
Povjerenstvo za obranuDinka Grubišić (predsjednik povjerenstva)
Tanja Gotlin Čuljak (član povjerenstva)
Ivanka Žutić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineFitopatologija
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Fitomedicina
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaFitomedicina
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka fitomedicine
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-07-01
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Cabbage production is growing each year. Cabbage is used in fresh, boiled or preserved condition, especially during winter. In continental region it is cultivated for harvest and processing in autumn, and in coastal region it is cultivated as overwinter and spring crop. Slugs are important and very frequent cabbage pests. They eat leaves, in which they gnaw wholes or just leave epidermis. Except leaves, they also eat other parts of plants, from root and bulb to fruits of all kinds of vegetable species which, except they damage, they also contaminate with their presence, slimy marks and excrements. Slug control is most often based on use of limacides. Chemical pest control often has inadequate results because weather conditions significantly affect usage and effect of limacides. From non-chemical pest control methods, the least explored are herbal preparations. The goal of this research was to determine repellent effect of herbal preparations on the basis of elder, thyme, aloe vera and rosemary in preventing slugs' feeding on cabbage. Laboratory experiment with mentioned varieties, applied with sinking cabbage leaves in herbal preparation, has been set up. Every variety in the experiment has been set up in four repetitions. Damage of leaf's surface, caused by slugs' feeding, have been measured five days. Attained results have been processed and analyzed by statistic programme ARM 2014.7. Although among varieties hasn't been determined statistically significant difference, the most efficient in suppression of slugs' feeding were elder and rosemary. Regarding the laboratory research, efficiency of mentioned varieties should be checked at open air as well.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)aloe vera cabbage elder non-chemical slugs' control rosemary slugs thyme
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:298388
PohranioValentina Bezek