diplomski rad
Utjecaj ektomikorize na kemijski sastav grožđa cv. Cabernet sauvignon i Syrah (Vitis vinifera L.)

Toni Grubišić (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Vinogradarstvo i vinarstvo
Podaci o radu
NaslovUtjecaj ektomikorize na kemijski sastav grožđa cv. Cabernet sauvignon i Syrah (Vitis vinifera L.)
AutorToni Grubišić
Voditelj/MentorMarko Karoglan (mentor)
Sažetak rada
Cilj ovog istraživanja je ustanoviti na koji način primjena živog ektomikoriznog micelija na korijen vinove loze utječe na kemijski sastav grožđa kultivara Cabernet sauvignon i Syrah (Vitis vinifera L.). Pokus je proveden 2015. godine na vinogradarsko – vinarskom pokušalištu Jazbina. Promatrane su sljedeće vrijednosti: sadržaj šećera, ukupna kiselost, sadržaj ukupnih antocijana, flavonola i flavanola. Utvrđeno je da je mikoriza utjecala na povećanje sadržaja šećera u grožđu sorte Syrah. Također je kod sorte Syrah utjecala na smanjenje sadržaja ukupnih flavanola. Mikoriza je utjecala na povećanje ukupne kiselosti u grožđu te na smanjenje sadržaja ukupnih antocijana u kožici bobice i smanjenje ukupnih flavonola sorte Cabernet sauvignon.
Ključne riječiektomikoriza Cabernet sauvignon Syrah flavonoidi šećer ukupna kiselost
Povjerenstvo za obranuMarko Karoglan (predsjednik povjerenstva)
Bernard Kozina (član povjerenstva)
Jasminka Karoglan-Kontić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineVinogradarstvo i vinarstvo
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vinogradarstvo i vinarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaHortikultura
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka hortikulture
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-07-08
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The objective of this study was determination of the effect of the mycorrhizae application on the root, and the chemical structure of grape varieties Cabernet sauvignon and Syrah (Vitis vinifera L.), as well. The experiment was conducted in 2015 on the viticulture – wine experimental station Jazbina. Sugar content, total acidity, anthocyanins, flavonols and flavanols were observed variables. It was found that mycorrhizae caused an increased sugar content of grape variety Syrah. On the other side, it negatively affected the flavanols content of grape variety Syrah. Mycorrhizae increased the total acidity, reduced the total anthocyanins and total flavonols in the grape skin of grape variety Cabernet sauvignon.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)ectomycorrhizae Cabernet sauvignon Syrah flavonoids sugar content total acidity
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:734654
PohranioValentina Bezek