diplomski rad
Usporedba aromatskog profila klonskih kandidata najvažnijih bijelih autohtonih sorata vinove loze u Dalmaciji

Ivana Paladin (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Vinogradarstvo i vinarstvo
Podaci o radu
NaslovUsporedba aromatskog profila klonskih kandidata najvažnijih bijelih autohtonih sorata vinove loze u Dalmaciji
AutorIvana Paladin
Voditelj/MentorDarko Preiner (mentor)
Sažetak rada
Pošip, Maraština, Vugava i Debit su najvažnije bijele autohtone sorte vinove loze u Dalmaciji. Klonska selekcija ovih sorata započela je 2006.godine s ciljem izdvajanja divergentnih klonova kod kojih su uočene i potvrđene pozitivne promjene nekog od gospodarski važnih svojstava. Tijekom klonske selekcije nastoji se utvrditi dali se klonski kandidati međusobno razlikuju u osnovnim gospodarskim karakteristikama, a kod bijelih sorata od izuzetne važnosti utrvrditi postoje li i razlike u sadržaju najvažnijih aromatskih spojeva u grožđu, zbog njihovog značajnog utjecaja na primarnu aromu vina. Istraživanje je provedeno kod klonskih kandidata navedenih sorata u pokusnom nasadu Baštica (Zadar). Uzorkovanje grožđa provedeno je u fazi pune zrelosti u 2015.godini. Kemijskom analizom klonskih kandidata sorti Maraština, Pošip, Vugava i Debit dokazano je da se međusobno značajno razlikuju u sadržaju šećera u moštu, ukupne kiselosti i pHvrijednosti. Osim toga, analizom terpenskih spojeva, pojedini klonski kandidati imaju povećanu koncentraciju 1-heksanola, 2-heksen-1-ola te α-terpineola, što najbolje možemo vidjeti kod klonskih kandidata MAR-022, POŠ-075 i VV-265, a neki od klonskih kandidata Vugave su zabilježili veće koncentracije terpenskih spojeva geraniola i linalo la kao što je VUG-041. Kod svih sorata prevladavaju ukupni monoterpeni u odnosu na norisoprenoide.
Ključne riječiautohtone sorte Pošip Maraština Vugava Debit klonska selekcija aromatski sastav
Povjerenstvo za obranuDarko Preiner (predsjednik povjerenstva)
Jasminka Karoglan-Kontić (član povjerenstva)
Edi Maletić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineVinogradarstvo i vinarstvo
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vinogradarstvo i vinarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaHortikultura
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka hortikulture
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-06-28
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Pošip, Maraština, Vugava and Debit are the most important native white grapevines in Dalmatia. Clonal selection of these varieties began in 2006. with the goal of separation divergent clones with observed and confirmed positive change in some of economically important characteristics. During the clonal selection we are trying to determine if they have different basic characteristics. In some of white varieties that are extremely important, we are trying to determine differences in the content of the most important aromatic compounds of grapes, because of their significant impact on the primary flavor in wine. The research included clone candidates of listed varieties in the experimental vineyard „Baštica“ (Zadar). The sampling of the grape was conducted at the stage of full maturity in 2015. Chemical analysis of the Maraština, Pošip, Vugava and Debit clone candidates proved that these varieties are mutually significally different in content of sugar in grape must, overall acidity and pH value. Furthermore, analysis of terpene compounds showed that particular clone candidates have increased level of 1-hexanol, 2-hexen-1-ol and α-terpineol, which can be seen in clone candidates MAR-022, POŠ-075 and VV-265, and some of the clone candidates of Vugava had higher concentration of terpene compounds geraniol and linalool, like VUG-041. In all varieties, overall monoterpenes are dominant over norisoprenoids.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)native varieties pošip maraština vugava debit clonal selection flavour compound
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:764051
PohranioValentina Bezek