diplomski rad
Usporedba aromatskih profila klonskih kandidata sorata vinove loze (V. Vinifera L.) Kraljevina, Škrlet i Moslavac

Maja Ujdur (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Vinogradarstvo i vinarstvo
Podaci o radu
NaslovUsporedba aromatskih profila klonskih kandidata sorata vinove loze (V. Vinifera L.) Kraljevina, Škrlet i Moslavac
AutorMaja Ujdur
Voditelj/MentorDarko Preiner (mentor)
Sažetak rada
Kraljevina, Škrlet i Moslavac su najvažnije bijele autohtone sorte vinove loze u vinogradarskoj regiji Zapadna kontinentalna Hrvatska. Klonskom selekcijom ovih sorata izdvojeni su klonski kandidati kod kojih su uočene i potvrđene pozitivne promjene osnovnih gospodarski važnih svojstava (prinos, sadržaj šećera i kiselina u moštu). Tijekom klonske selekcije nastoji se utvrditi da li se klonski kandidati međusobno razlikuju i sadržaju aromatskih spojeva u grožđu, koji su kod bijelih sorata od izuzetne važnosti budući da uvjetuju kvalitetu primarne arome vina. Istraživanje je provedeno kod pet klonskih kandidata svake sorte. Uzorkovanje grožđa provedeno je u fazi pune zrelosti u 2015. godini, u pokusnim nasadima predmetnih sorata: Sv. Ivan Zelina (Kraljevina), Palovine (Škrlet) i Sv.Urban (Međimurje). Na temelju dobivenih rezultata uočena je signifikantna različitost u manjoj mjeri u sadržaju aromatskih spojeva. Svi klonovi su zabilježili značajne koncentracije 2-heksanala i 1-heksanola. Najveće koncentracije 2- heksanala bilježe klonovi VV-433, ŠK-74 i PUŠ-94, dok najveće koncentracije 1- heksanola pokazuju klonovi VV-181, ŠK-74 i PUŠ 30. Klonovi Škrleta i Kraljevine pokazuju veći udio monoterpenskih alkohola α-terpineola i citronelola koji daju tipične arome limuna i kamfora. Iznimno visoke koncentracije α-terpineola pokazuje klon ŠK-69, dok su najviše koncentracije citronelola pronađene kod klonova ŠK-33 i ŠK-74. Udio ukupnih monoterpena kod svih klonskih kandidata zabilježen je u većim koncentracijama s obzirom na ukupne norisoprenoide.
Ključne riječiautohtone sorte vinove loze klonska selekcija cv. Kraljevina cv. Škrlet cv. Moslavac aromatski sastav
Naslov na drugom jeziku (engleski)The comparison of aromatic profiles of clone candidates of Vitis vinifera varieties Kraljevina, Škrlet, and Moslavac
Povjerenstvo za obranuDarko Preiner (predsjednik povjerenstva)
Jasminka Karoglan-Kontić (član povjerenstva)
Edi Maletić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineVinogradarstvo i vinarstvo
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vinogradarstvo i vinarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaHortikultura
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka hortikulture
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-06-28
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Kraljevina, Škrlet, and Moslavac are the most important Vitis vinifera white autochthonous varieties in Western continental Croatia vineyard region. Using clonal selection, from these varieties have been extracted clone candidates. Positive changes of basic economically important features were noticed and attested in them (income, glucose content, and must sourness). Clonal selection establishes the difference among clone candidates and among aromaticities in grapes, which is highly important in white varieties since they are responsible for the quality and primary aroma of wine. The research was carried out on five clone candidates of each variety. Grape sampling was done in the phase of full ripeness in 2015, in the varieties' experimental plantings: Sv. Ivan Zelina (Kraljevina), Palovine (Škrlet) i Sv.Urban (Međimurje). The collected data has shown that there is a significant difference to a lesser extent in aromacities' content. In all the clones there is a great concentration of 2- hexenal and 1-hexanol. The greatest concentrations of 2-hexenal are found in the clones VV- 433, ŠK-74, and PUŠ-94, while the clones VV-181, ŠK-74, and PUŠ 30 show the greatest concentrations of 1-hexanol. The clones of Škrlet and Kraljevina have a greater share of aterpineol and citronellol monoterpene alcohols which have a typical lemon and camphor aromas. Particularly great concentrations of α-terpineol are found in the clone ŠK-69, whereas the greatest concentrations of citronellol can be noticed in the clones ŠK-33 and ŠK-74. The share of overall monoterpenes in all the clone candidates has significantly higher concentrations considering overall norisoprenoids.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)autochthonous varieties of Vitis vinifera clone selection cv. Kraljevina cv. Škrlet cv. Moslavac aromacity
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:223656
PohranioValentina Bezek