Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
diplomski rad
Turizam Hrvatske kao potpora poljoprivrednom razvitku

Matej Pandža (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Agrarna ekonomika i ruralni razvoj
Podaci o radu
NaslovTurizam Hrvatske kao potpora poljoprivrednom razvitku
AutorMatej Pandža
Voditelj/MentorIvo Grgić (mentor)
Sažetak rada
Turizam ima značajan utjecaj na sve gospodarske djelatnosti pa tako i na poljoprivredu što do sada nije značajnije istraživano. Dio poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, domaćih, ali i uvoznih, podmiruje potrebe turističke potrošnje. Turistička potražnja za poljoprivredno-prehrambenim proizvodima se podmiruje iz domaće proizvodnje, ali i iz uvoza. Očekuje se veći utjecaj turizma na promjene u strukturi, ali i količini domaće poljoprivredne proizvodnje što iziskuje veću povezanost i usklađenost turizma s poljoprivredom i prehrambeno-prerađivačkom industrijom. Za potrebe istraživanja provedena je deskriptivna analiza sekundarnih izvora podataka (tzv. desk-top metoda), a utjecaj turizma na promjene proizvodnje odabranih poljoprivrednih proizvoda istražen je upotrebom korelacijske analize. Od izvora podataka u radu je korištena znanstvena i stručna literatura, podaci Državnog zavoda za statistiku te dostupni materijali na Internetu. Predmet istraživanja je utjecaj turizma na poljoprivredu Hrvatske odnosno u radu se pošlo od pretpostavke da porast turističke potrošnje nije imao utjecaja na promjene poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Turistička potrošnja može i ima potencijal apsorbirati značajne količine domaće poljoprivredne proizvodnje te na taj način potaknuti primarnu proizvodnju, ali i utjecati na povećanje prerađivačkih kapaciteta. Istraživanje je pokazalo da turizam nije značajnije utjecao na promjene u proizvodnji kukuruza, pšenice, grožđa, maslina, maslinovog ulja i vina, ali je imao utjecaj na proizvodnju voća i povrća.
Ključne riječiturizam poljoprivreda utjecaj Republika Hrvatska
Povjerenstvo za obranuIvo Grgić (predsjednik povjerenstva)
Lari Hadelan (član povjerenstva)
Marija Cerjak (član povjerenstva)
Magdalena Zrakić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineAgrarna ekonomika i ruralni razvoj
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaAgrobiznis i ruralni razvitak
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka agrobiznisa i ruralnog razvitka
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-07-01
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Tourism has a significant impact on all economic activities including agriculture which has not significantly investigated. Part of agricultural and food products, domestic and imported, meets the needs of tourist spending. Tourist demand for agri-food products are supplied from the domestic production, but also from imports. Expected greater impact of tourism on the changes in the structure, but and the amount of domestic agricultural production which requires greater coherence and harmonization of tourism with agriculture and food-processing industry. Descriptive analysis of secondary data sources was conducted for the research (ie. desk-top method), and the impact of tourism on the changes in the production of selected agricultural products have been investigated using correlation analysis. Data sources used in the research are scientific and technical literature, data of the Central Bureau of Statistics and available materials on the Internet. The subject of this research is the impact of tourism on the Croatian agriculture and the research was based on the assumption that an increase in tourist spending has had no impact on the change of agricultural production in Croatia. Tourist spending can and has the potential to absorb significant amounts of domestic agricultural production and thus boost primary production, but also affect the increase of processing capacities. Research has shown that tourism is not significantly affected on the changes in the production of corn, wheat, grapes, olives, olive oil and wine, but had an impact on the production of fruits and vegetables.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)tourism agriculture impact Croatia
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:285802
PohranioValentina Bezek