diplomski rad
Utjecaj različitih uzgojnih uvjeta na status kalija u cikli i radiču

Josip Vugrinec (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Opća proizvodnja bilja
Podaci o radu
NaslovUtjecaj različitih uzgojnih uvjeta na status kalija u cikli i radiču
AutorJosip Vugrinec
Voditelj/MentorMarko Petek (mentor)
Sažetak rada
Povrće sadrži sve neophodno potrebne mineralne soli za izmjenu tvari u organizmu ljudi. U Hrvatskoj, proizvodnja povrća ima bogatu tradiciju, a razvijena je u različitim, uglavnom povoljnim agroekološkim uvjetima. Radič se najčešće konzumira kao svježe povrće. Zbog visokog sadržaja inulina, važno je povrće u prehrani dijabetičara. Cikla se uzgaja zbog zadebljalog korijena te se smatra lijekom za anemiju ili slabokrvnost. Kalij u tlu potječe iz primarnih minerala kao što su feldspati. Biljci postaje pristupačan nakon raspadanja minerala. Mehanizam usvajanja kalija funkcionira normalno samo kod dovoljne količine vode i kisika u tlu. Kalij aktivira rad enzima. Nedovoljan unos kalija u ljudski organizam hranom, rijetko može uzrokovati njegov nedostatak. Simptomi nedostatka kalija uključuju slabost i grčenje mišića, abnormalnosti EKG-a, umor i dr. Dnevna potreba za kalijem kod odraslih ljudi kreće se od 2000 do 2500 mg. Cilj rada bio je utvrditi količinu kalija u uzorcima cikle i radiča. Uzorkovano je povrće koje je proizvedeno na konvencionalni i ekološki način. Uzorci su osušeni na 105 °C, nakon čega su usitnjeni i homogenizirani. Kalij je nakon digestije s koncentriranom HNO3 i HClO4 u mikrovalnoj peći određen na plamenfotometru. Suha tvar je određena gravimetrijski sušenjem do konstantne mase. Najveća količina suhe tvari u cikli (13,44 %) utvrđena je u uzorku koji je uzgojen na ekološki način, dok je kod radiča, najveća količina suhe tvari (7,30 %) utvrđena u uzorku koji je uzgojen na konvencionalan način. Najveće količine kalija u svježoj tvari utvrđene su u uzorcima koji su uzgojeni na konvencionalan način. Kod cikle, najveća vrijednost kalija iznosi 540,96 mg K 100 g-1svježe tvari, a kod radiča 352,24 mg K 100 g-1 svježe tvari.
Ključne riječidnevna potreba minerali povrće
Povjerenstvo za obranuMarko Petek (predsjednik povjerenstva)
Mirjana Herak Ćustić (član povjerenstva)
Sanja Fabek (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineOpća proizvodnja bilja
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Povrćarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaAgroekologija
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka agroekologija
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-07-12
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Vegetable contains all indispensable necessary mineral salts for metabolism in human's organism. In Croatia, vegetable production has a rich tradition and it is developed in different, mostly favourable agroecological conditions. Chicory is usually consumed as fresh vegetable. Because of a high content of inulin, it is important vegetable in diabetic nutrition. Beetroot is grown because of thickened root and it is considered as a medicine for anemia. Potassium in soil originates from primary minerals such as feldspars. It becomes available to a plant after mineral decomposition. Mechanism of potassium uptake normally works only with the enough amount of water and oxgyen in the soil. Potassium activates enzymes. Insufficient entry of potassium into human's organism by food can rarely cause its deficiency. Symptoms of potassium lack include weakness and muscles convulsion, EKG abnormalities, fatigue and other. Daily need for potassium among adults is from 2000 to 2500 mg. The aim of this paper was to determine the potassium content in samples of beetroot and chicory. Sampled vegetables are produced in a conventional and organic way. Samples are dried on 105 °C and after that crushed and homogenised. Potassium is after the digestion with concentrated HNO3 and HClO4 in microwave owen, determined on a flamephotometer. Dry matter is determined by gravimetry, drying until the constant mass. The highest dry matter content in beetroot (13,44%) was determined in a sample grown in an ecological way, while the highest dry matter content in chicory (7,30%) was deterined in a sample grown in a conventional way. The highest potassium content in fresh matter was determined in samples grown in a conventional way. In beetroot, the highest potassium content was 540,96 mg K 100 g-1 fresh matter, and in chicory 352,24 mg K 100 g-1 fresh matter.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)daily need minerals vegetables
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:656104
PohranioValentina Bezek