Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
diplomski rad
Morfološka svojstva plodova i koštica introduciranih sorti maslina

Pavao Radović (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Opća proizvodnja bilja
Podaci o radu
NaslovMorfološka svojstva plodova i koštica introduciranih sorti maslina
AutorPavao Radović
Voditelj/MentorĐani Benčić (mentor)
Sažetak rada
Maslina se u Hrvatskoj pa tako i na području Istre uzgaja već nekoliko tisuća godina. Iako se ne može sa sigurnošću reći no brojni povjesničari i arheološka nalazišta nam sugeriraju rasprostranjenost masline na području Istre i prije dolaska Rimljana. U Hrvatskoj se maslina uzgaja u njenom priobalnom pojasu i na otocima. Istra kao jedna od šest podregija uzgoja maslina predstavlja najsjevernije područje gdje maslina uspijeva. U Istri se danas uzgaja oko tridesetak sorata maslina koje su introducirane u različitim vremenskim periodima. Najzastupljenije su autohtone sorte poput: Buže, Istarske bjelice, Žižolere, Črnice, Karbonace, Plominke, Buže vodnjanske, Ženske i Muške puntože, Moražole te udomaćene sorte kao što je Leccino, Pendolino, Frantoio, Itrana, Picholine, Ascolana tenera, Rosciola i dr. Provelo se istraživanje na 5 sorata (Pendolino, Leccino, Ascolana, Picholine, Arbosana) maslina gdje su mjereni morfološki parametri plodova i koštica. Plodovi sorte Ascolana su bili najkrupniji s najvećom masom, navedena sorta imala je i najveću košticu. Najmanje plodove imala je sorta Pendolino.
Ključne riječiIstra sorte maslina morfološki paremetri
Povjerenstvo za obranuĐani Benčić (predsjednik povjerenstva)
Martina Skendrović Babojelić (član povjerenstva)
Snježana Bolarić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineOpća proizvodnja bilja
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaEkološka poljoprivreda i agroturizam
Akademski / stručni nazivmagistar / magistra inženjer/inženjerka ekološke poljoprivrede i agroturizma
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-07-15
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Olives in Croatia, including in Istria, are cultivated for several thousand years. Although it can't be said with confidence, a lot of historians and archeological finds are suggesting us the distribution of olives in the area of Istria and before the arrival of Romans. In the coastal zone and the islands are grown olives Istria, as one of the six sub-regions of cultivation of olives, represents the northernmost area where olives thrives. In Istria is now grown around 30 varieties of olives that are made in different time periods. The most common are the indigenous varieties such as: Buža, Istarska bjelica, Žižolera, Črnica, Karbonaca, Plominka, Buža vodnjaska, Ženska i Muška puntoža, Moražole and domesticated varieties as Leccino, Pendolino, Frantoio, Itrana, Picholine, Ascolana tenera, Rosciola and others. It is conducted the research on 5 varieties (Pendolino, Leccino, Ascolana, Picholine, Arbosana) of olives from samples collected in the olive grove Agrolaguna – Poreč. The morphological parameters of the fruits and pits are determinate. The fruits of variety Ascolana were the biggest with a maximum mass and the largest pit. The fruits of variety Pendolino were the smallest.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Istria olive varieties morphological parameters
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:405369
PohranioValentina Bezek