Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
završni rad
Proizvodni sustavi u ekološkom ovčarstvu

Julija Zorko (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Opća proizvodnja bilja
Podaci o radu
NaslovProizvodni sustavi u ekološkom ovčarstvu
AutorJulija Zorko
Voditelj/MentorIvan Vnučec (mentor)
Sažetak rada
Europa se smatra kolijevkom ovčarstva i u njoj se uzgaja oko 13% od ukupnog svjetskog broja ovaca, oko 130 milijuna grla. Ovce daju mnoge nutritivno vrijedne i kvalitetne proizvode od kojih su meso (ovčetina i janjetina) i mlijeko (sir) najvažniji s gospodarskog gledišta i samim time najzastupljeniji na svjetskom tržištu. Uzgoj ovaca zahtijeva manja početna ulaganja, a manji su zahtjevi i pri držanju (smještaju) te hranidbi ovaca u usporedbi s nekim drugim granama stočarske proizvodnje (npr. govedarstvo i svinjogojstvo). Zbog odlične prilagodljivosti na različite klimatske i hranidbene uvjete ovce su rasprostranjene po cijelom svijetu. Sustavi uzgoja ovaca kao i proizvodna namjena stada ovaca razlikuju se zavisno od pojedine države, a ovce se mogu uzgajati na konvencionalan i ekološki način. Za razliku od konvencionalnog uzgoju, u ekološkom načinu veći je naglasak na osiguranju dobrobiti životinja, zdravlju ljudi i životinja te zaštiti okoliša i prirode. Brojnim istraživanjima potvrđena je viša zdravstvena vrijednost ekološkog janjećeg mesa u pogledu zastupljenosti poželjnih masnih kiselina (polinezasićenih n-3) u odnosu na meso iz konvencionalnog uzgoja. U mlijeku ovaca iz ekološkog uzgoja utvrđen je manji broj somatskih stanica za razliku od konvencionalno proizvedenog mlijeka. Sve veće zanimanje potrošača za očuvanjem okoliša i osiguranjem dobrobiti životinja podloga je za daljnji razvoj ekološke poljoprivrede i diversifikaciju proizvodnih sustava u ekološkom ovčarstvu.
Ključne riječiekološko ovčarstvo sustavi uzgoja ovaca ovčji proizvodi meso mlijeko
Povjerenstvo za obranuIvan Vnučec (predsjednik povjerenstva)
Miljenko Konjačić (član povjerenstva)
Zvonimir Prpić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineOpća proizvodnja bilja
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaEkološka poljoprivreda
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka ekološke poljoprivrede
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-07-14
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:162427
PohranioValentina Bezek