završni rad
Proizvodnja i prerada smokava u Hrvatskoj

Jelena Baule (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ukrasno bilje, krajobrazna arhitektura i vrtna umjetnost
Podaci o radu
NaslovProizvodnja i prerada smokava u Hrvatskoj
AutorJelena Baule
Voditelj/MentorĐani Benčić (mentor)
Sažetak rada
Smokva (Ficus carica) pripada porodici dudova (Moraceae). Smatra se jednom od najstarijih voćki na svijetu, a podrijetlom je iz Male Azije. Plod smokve najčešće se na tržištu nalazi kao prerađevina. Najveći svjetski proizvođač je Turska. Naša najperspektivnija sorta je Zamorčica. U Hrvatskoj postoje izvrsni uvjeti za intenzivan uzgoj smokve, ali nažalost njena proizvodnja iz godine u godinu opada. Iz tih razloga na naše tržište počinju se uvoziti prerađene smokve iz drugih zemalja.
Ključne riječiFicus carica prerada Zamorčica
Povjerenstvo za obranuĐani Benčić (predsjednik povjerenstva)
Zlatko Čmelik (član povjerenstva)
Vesna Očić (član povjerenstva)
Kristina Batelja Lodeta (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineUkrasno bilje, krajobrazna arhitektura i vrtna umjetnost
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Voćarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaHortikultura
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka hortikulture
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-07-14
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:487603
PohranioValentina Bezek