diplomski rad
Mogućnost i opravdanost zaštite sira škripavca oznakom zemljopisnog podrijetla

Antonija Jajčević (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Agrarna ekonomika i ruralni razvoj
Podaci o radu
NaslovMogućnost i opravdanost zaštite sira škripavca oznakom zemljopisnog podrijetla
AutorAntonija Jajčević
Voditelj/MentorMarija Cerjak (mentor)
Sažetak rada
Cilj ovog rada je ispitati mogućnost i opravdanost zaštite ličkog sira škripavca oznakom zemljopisnog podrijetla. Provedena su tri istraživanja s proizvođačima sira, s potrošačima te s predstavnicima obrazovnih i savjetodavnih institucija i lokalnog LAG-a. Istraživanja su pokazala da je polovica ispitanih proizvođača spremna na udruživanje u cilju zaštite ličkog sira škripavca oznakom zemljopisnog podrijetla, dok bi se čak 80% ispitanih bilo spremno držati pravila propisanih specifikacijom o proizvodnji koji bi bio donesen. U cilju zaštite, proizvođači imaju potporu za savjetima savjetodavne službe, fakulteta i Lokalne akcijske grupe Lika. Oko dvije trećine ispitanih potrošača smatra da je lički sir škripavac autohtoni proizvod, te pozitivno gledaju na zaštitu ličkog sira škripavca. Na temelju rezultata istraživanja dokazano je da postoji mogućnost i opravdanost zaštite ličkog sira škripavca oznakom zemljopisnog podrijetla.
Ključne riječizemljopisne oznake lički sir škripavac anketa intervju
Povjerenstvo za obranuMarija Cerjak (predsjednik povjerenstva)
Mario Njavro (član povjerenstva)
Samir Kalit (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineAgrarna ekonomika i ruralni razvoj
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaAgrobiznis i ruralni razvitak
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka agrobiznisa i ruralnog razvitka
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-07-05
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The goal of this paper was to evaluate the possibility and justification for the protection of the Lika cheese Škripavac with the Protected Geographical Indication. Three studies were conducted with cheese manufacturers, consumers and representatives of education and extention institutions, as well as the local LAG. The studies showed that half of the examined manufacturers would definitely cooperate in order to protect the Lika cheese Škripavac with the Protected Geographical Indication, while 80% of the examinees would uphold to the policies regulated by the newly established manufacturing statutes. Considering the protection, manufacturers need support from the extension institution, the faculty and the Local action group Lika. Approximately two thirds of the examined consumers consider the Lika cheese Škripavac as an autochthonous product, and have a positive attitude towards the protection of the Lika cheese Škripavac. Based on the results of the research, it has been proven that there is a possibility and justification for the protection of the Lika cheese Škripavac with the Protected Geographical Indication.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Protected Geographical Indication Lika cheese Škripavac survey interview
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:992741
PohranioValentina Bezek