Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
završni rad
Koncentracija ureje u mlijeku alpina koza tijekom laktacije

Ivana Hubak (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Opće stočarstvo
Podaci o radu
NaslovKoncentracija ureje u mlijeku alpina koza tijekom laktacije
AutorIvana Hubak
Voditelj/MentorNeven Antunac (mentor)
Sažetak rada
Najveći broj uzgojno valjanih koza u RH nalazi se u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji a najviše se uzgajaju koze alpina pasmine, koje se uzgajaju prvenstveno radi proizvodnje kozjeg mlijeka. Kozje mlijeko je po svom kemijskom sastavu slično kravljem, uz određene specifičnosti kao što su: karakterističan „kozji miris“ mlijeka, manja količina kolesterola i bolja probavljivost kozjeg mlijeka zbog manjih globula mliječne masti, a micele glavnog proteina - kazeina, su manje, a udio sirutkinih proteina veći. Sastojci kozjeg mlijeka su i neproteinske dušićne tvari u koje se ubraja i urea. Sintezom ureje, iz organizma se uklanja suvišan dušik i ispostavlja njegova ravnoteža u organizmu životinje. Urea nastaje razgradnjom proteina hrane i služi za praćenje hranidbenog i reproduktivnog statusa životinja. Fiziološka koncentracija ureje u mlijeku koza još nije određena, a na njezinu koncentraciju u mlijeku koza utječu: pasmina, hranidba, stadij i redoslijed laktacije, mužnja i sezona. Cilj ovoga rada je bio utvrditi utjecaj sezone na promjenu koncentracije ureje u mlijeku alpina koza tijekom druge laktacije. Provedeno je 9 kontrola mliječnosti, od ožujka do studenog 2014. godine, na 10 koza, hranjenih voluminoznom krmom po volji i krepkom krmom sa 16% sirovih proteina. Analizama su utvrđene značajne razlike koncentracije ureje u mlijeku u ljetnim mjesecima, odnosno sredinom laktacije, kada su koncentracije bile više nego u proljetnim i jesenskim mjesecima. Uz ureju utvrđene su i značajne razlike kemijskog sastava mlijeka alpina koza.
Ključne riječikozje mlijeko alpina koze urea sezona laktacija
Povjerenstvo za obranuNeven Antunac (predsjednik povjerenstva)
Jasna Pintar (član povjerenstva)
Zvonimir Prpić (član povjerenstva)
Darija Bendelja Ljoljić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineOpće stočarstvo
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Mljekarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaAnimalne znanosti
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka animalnih znanosti
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-07-14
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:859050
PohranioValentina Bezek