Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
završni rad
Vinogradarstvo i vinarstvo Istre

Maja Sošić (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ukrasno bilje, krajobrazna arhitektura i vrtna umjetnost
Podaci o radu
NaslovVinogradarstvo i vinarstvo Istre
AutorMaja Sošić
Voditelj/MentorEdi Maletić (mentor)
Sažetak rada
Početak uzgoja vinove loze u Istri vezuje se uz antiku, a bitan napredak donijeli su Rimljani. U 4. stoljeću, prihvaćenjem kršćanstva, vino je zadobilo veliku važnost kod puka. Tijekom stoljeća razvoj se nastavljao, ponekad prekidan razdobljima epidemija i ratova, no istarska vina redovito su bila darivana najvišim dužnosnicima u znak štovanja i zahvale. Vrhunac razvoja događa se u 19. stoljeću kada vinogradi zauzimaju više od trećine obradivih površina. Dolazi do znatnog pomaka u znanstvenom pristupu. Nakon napada filoksere, uslijedile su obnove vinograda, uvođenje američkih podloga, introdukcija stranih sorti, znanstvena istraživanja i podizanje matičnih nasada autohtonih sorti. Glavna sorta obnove bio je Teran crni. Nakon ponovnog uspostavljanja stabilnosti, prekinula ga je „Velika vinska kriza“ te talijanska okupacija Istre kada stagnira razvoj vinogradarstva. Nakon II. svjetskog rata i podizanja novih nasada, bilo je 16 998 ha vinograda. U Jugoslaviji je opala kvaliteta vina zbog poticanja kvantitete, umjesto kvalitete vina. Nakon Domovinskog rata, započela je zadnja obnova i razvoj, kako vinogradarstva tako i vinarstva, koja je postepeno dovela do toga da su istarska vina danas prepoznata i izvan Hrvatske. Vina su iznimne kvalitete, koja se konstantno podiže, kao i modernizacija podruma za što su zaslužni vinari i Porečki Institut za poljoprivredu i turizam. Istra je vinogradarska podregija Primorske Hrvatske, podijeljena na tri vinogorja. Najvažnije sorte danas su Malvazija istarska, Merlot i Teran. Prijelaz na bijele sorte dogodio se između dva svjetska rata zbog ekonomskih razloga. Današnja površina, 3101,19 ha, daleko je manja od nekadašnjih, no u prvom planu je kvaliteta vina.
Ključne riječiMalvazija istarska Teran Istra filoksera
Povjerenstvo za obranuDomagoj Stupić (predsjednik povjerenstva)
Edi Maletić (član povjerenstva)
Marko Karoglan (član povjerenstva)
Darko Preiner (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineUkrasno bilje, krajobrazna arhitektura i vrtna umjetnost
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vinogradarstvo i vinarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaHortikultura
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka hortikulture
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-07-13
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:577223
PohranioValentina Bezek