diplomski rad
Uloga prebiotika u proizvodnji fermentiranih mlijeka

Domagoj Perić (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Podaci o radu
NaslovUloga prebiotika u proizvodnji fermentiranih mlijeka
AutorDomagoj Perić
Voditelj/MentorDubravka Samaržija (mentor)
Sažetak rada
Fermentirana mlijeka su među najraširenijim prehrambenim namirnicama današnjice, a proces fermentacije jedan je od najstarijih postupaka konzerviranja hrane. S ciljem poboljšanja funkcionalnih, reoloških, senzornih karakteristika te pozitivnog djelovanja na humani organizam, u fermentirana mlijeka se mogu dodavati sastojci poput prebiotika, probiotika i simbiotika (prebiotik + probiotik). Prebiotici (inulin, oligofruktoza, galaktooligosaharidi, laktuloza) koji se dodaju u fermentirana mlijeka pozitivno utječu na rast i razvoj probiotičke mikrobne populacije u probavnom sustavu, a imaju preventivno djelovanje na suzbijanje postojećih simptoma bolesti ponajviše upalnih bolesti crijeva i raka debelog crijeva. Dosadašnja istraživanja o utjecaju prebiotika na humano zdravlje vezana su isključivo uz preventivno djelovanje, liječenje bolesti gastrointestinalnog trakta, imunološkog i kardiovaskularnog sustava. Na temelju znanstvenih istraživanja utjecaja dodatka prebiotika fermentiranom mlijeku u cilju povećanja njegove zdravstvene vrijednosti kritički i komparativno prikazano je prebiotičko djelovanje na: jačanje prirodne stanične aktivnosti, smanjenje ili prevenciju upalnih reakcija i prevenciju razvitka tumora debelog crijeva.
Ključne riječifermentirana mlijeka funkcionalna hrana prebiotici humano zdravlje
Povjerenstvo za obranuDubravka Samaržija (predsjednik povjerenstva)
Sanja Sikora (član povjerenstva)
Samir Kalit (član povjerenstva)
Iva Dolenčić Špehar (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Mljekarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaProizvodnja i prerada mlijeka
Akademski / stručni nazivmagistar / magistra inženjer/inženjerka proizvodnje i prerade mlijeka
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-26
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Fermented milks are one of the most widespread foodstuffs in the world and fermentation has been one of the oldest food preserving process. By trying to improve functionality, rheological and sensory characteristics of positive impact for human health, different ingredients, such as probiotic, prebiotic and symbiotic (probiotic + prebiotic) can be added to fermented milk. Prebiotics (inulin, oligofructose, galactooligosaccharides and lactulose) stimulates growth of probiotic bacteria in fermented milk and human gastrointestinal tract, also they prevetively reduce symptoms of disesase such as immflamatory bowel disesese or colone cancer. Present research of prebiotic influence on human health are most tightly connected on preventive treatmant and easing symptoms of gastrointestinal system, immune system and cardiovascular system diseases. Based on scientific research of prebiotic component affecting fermented milk with increasing its health promoting value, comparatively are shown prebiotic effect on cell activity, infammatory reactions and preventing development of the colon cancer.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)fermented milk functional food prebiotic human health
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:986197
PohranioValentina Bezek