diplomski rad
Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe prehrambene industrije

Magdalena Maričić (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ukrasno bilje, krajobrazna arhitektura i vrtna umjetnost
Podaci o radu
NaslovUtjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe prehrambene industrije
AutorMagdalena Maričić
Voditelj/MentorAna Matin (mentor)
Sažetak rada
Neven (Calendula officinalis L.) je jednogodišnja, rijetko dvogodišnja biljna vrsta. Pripada porodici Asteraceae i rodu Calendula. Listovi su u rozeti i dlakavi su. Cvjetovi su žute- narančaste boje, uveseljavaju i daju prekrasno šarenilo vrtovima od proljeća pa sve do kasne jeseni. Neven se u Europi pa tako i kod nas uzgaja zbog svoje ukrasne vrijednosti, ljekovitosti, ali se sve više upotrebljava i u prehrambenoj industriji. Cvijetovi i listovi su jestivi te se mogu konzumirati svježi ili osušeni. Za neven se čak može reći kako je riječ o jednoj od najdragocjenijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Officinalis znači ljekovit, a caledus- nebesko, nešto lijepo. Cvijetovi nevena vrlo brzo nakon ubiranja gube svoja svojstva, te ih je potrebno što prije termički obraditi. Sve je veća potražnja za sušenim cvijećem, stoga je i cilj ovog rada bio istražiti utjecaj različitih temperatura dehidriranja na kvalitativna svojstva cvjetova nevena. U ovom radu su korišteni cvatovi nevena narančaste i žute boje. Sušeni su na tri različite temperature (41°C, 52°C i 63°C), te su utvrđene kemijske karakteristike prije i nakon procesa konvekcijskog sušenja dehidriranjem. Konvekcijskim sušenjem jezičastih cvjetova nevena na tri temperature do zahtjevane vlažnosti od 12% utvrđeno je da između istraživanih kultivara ne postoje značajne razlike u odnosu na temperaturu dehidriranja i početne vlažnosti. U istraživanju su praćeni i sadržaj pepela, masti,škroba te promjene u intenzitetu boje.
Ključne riječineven ljekovit dehidracija temperatura kemijske karakteristike
Povjerenstvo za obranuAna Matin (predsjednik povjerenstva)
Tajana Krička (član povjerenstva)
Vesna Židovec (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineUkrasno bilje, krajobrazna arhitektura i vrtna umjetnost
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaHortikultura
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka hortikulture
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-11-17
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Cammon marigold (Calendula officinalis L.) is an annual plant, rarely a biennial one. It is a plant in the genus Calendula of the family Asteraceae. Leaves are randomly distributed and hairy. Flowers are yellow and orange, they blossom from spring till late autumn, cheering up and giving gardens their beautiful colourfulness. Marigold is cultivated in Europe, and in our country also, for it's ornamental value and curative properties but it is more and more used in food industry. Flowers and leaves are edible and they can be consumated fresh or dried. Marigold is considered one of the most valuable plants of western european herbal medicine. Officinalis means medicinally, and calendus means heavenly, something beautiful. Marigold flower lose their properties after plucking so they need to be thermally treated as soon as possible. Demand for dried flowers is getting bigger so the purpose of this paper is to explore the influence of different dehydration temperatures to qualitative properties of marigold petals. Orange and yellow marigold flowers are used for this paper. They are dried on three different temperatures (41°C, 52°C and 63°C), and chemical characteristics are defined before and after process of convection drying by dehydration. Convection drying flowers at three temperatures to the required moisture content of 12% was found that among the studied cultivars, there are no significant differences in relation to the temperature of dehydration and initial humidity. The study tracked the ash content, fat, starch and changes in intensity of color.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)marigold medicinally dehydration temperature chemical characteristics
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:422060
PohranioValentina Bezek