diplomski rad
Mogućnosti uzgoja Brassica rapa ssp.rapa u sjeverozapadnoj Hrvatskoj

Wendy Sark (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Povrćarstvo
Podaci o radu
NaslovMogućnosti uzgoja Brassica rapa ssp.rapa u sjeverozapadnoj Hrvatskoj
AutorWendy Sark
Voditelj/MentorNina Toth (mentor)
Sažetak rada
Brassica rapa ssp. rapa D.C. Metzg je vrsta koja se najviše uzgaja u Italiji gdje je najčešće korišten naziv „cima di rapa“. Pripada porodici Brassicaceae, a upotrebljava se zbog cvjetne stabljike, mladog lišća i cvata prije otvaranja cvjetnih pupova. Cvjetovi, obično žuti, zajedno s listovima koji ih okružuju predstavljaju jestivi dio, a dobar su izvor vitamina C. Za uzgoj su pogodna srednje teška tla, bogata humusom, dobro drenirana i pH vrijednosti 6,0 do 6,8. Odgovara joj umjerena klima, a raste i pri 5 °C. Optimalna temperatura za rast i razvoj je između 14 i 19 °C, pa je za uzgoj ove, u Hrvatskoj manje poznate povrtne vrste, najpogodnija umjereno kontinentalna klima središnje Hrvatske. Istraživanje mogućnosti uzgoja vrste Brassica rapa ssp. rapa u klimatskim prilikama sjeverozapadne Hrvatske, provedeno je u ljetno-jesenskom roku uzgoja koji je za brokulu, kulturu sličnih bioloških svojstava, potvrđen kao najpovoljniji. U monofaktorijelni sortni pokus, postavljen je u Zavodu za povrćarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu, po slučajnom bloknom rasporedu u četiri ponavljanja, bile su uključene četiri sorte talijanske provenijencije različitih dužina vegetacije od sadnje do berbe: 'Quarantina' (40 dana), 'Sessantina' (60 dana), 'Novantina' (90 dana) i 'Centoventina' (120 dana). Tijekom višekratne berbe na 10 biljaka praćena su morfološka svojstva mladih izboja u tehnološkoj zrelosti te su utvrđeni dužina razdoblja berbe i tržni prinos. Uzgoj „cima di rapa“ u ljetnom roku izložen je riziku od viših temperatura zraka od optimalnih za rast i razvoj. Temeljem istaknutih morfoloških svojstava, najveće mase i duljine izboja te ujednačenog promjera i broja listova u izboju tijekom svih pet berbi izdvaja se sorta 'Sessantina'. Sorte se razlikuju u visini ukupnog tržnog prinosa, a sve su ostvarile manje vrijednosti od standardnih za područje Italije. Sorta 'Centoventina' imala je najveći ukupni prinos (8,6 t/ha).
Ključne riječi„cima di rapa“ mladi izboji morfološka svojstva tržni prinos
Povjerenstvo za obranuNina Toth (predsjednik povjerenstva)
Sanja Fabek Uher (član povjerenstva)
Ivanka Žutić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razinePovrćarstvo
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Povrćarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaHortikultura
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka hortikulture
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-29
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Brassica rapa ssp. rapa D.C. Metzg is a plant species known in Italy as „cima di rapa“. It belongs to the family Brassicaceae, and is used for its stalk, young leaves and inflorescence. The flowers, usually yellow, together with the leaves represent the edible part of the plant and are good source of vitamin C. The most suitable for cultivation are heavy, hummus rich, well drained soils with pH 6 to 6.8. It loves mild climate, but continues to grow even at 5°C. The optimal temperature for growth and development is 14-19 °C. Considering its biological and morphological features, the best climate for cultivation in Croatia is located in central Croatia. The aim of this work is to explore the possibilities of growing Brassica rapa ssp. rapa in north-west Croatia, in the summer-autumn period, which is for broccoli, a culture with similar biological properties, acknowledged as the best. A field trial was set up at Faculty of Agriculture, Department of Vegetable Crops in. The mono-factorial trial was set up as a randomized block design with four replications, including four varieties of Italian origin, with different length of vegetation period: 'Quarantine' (40 days), 'Sessantina' (60 days), 'Novantina' (90 days) and 'Centoventina' (120 days). During the growing season 10 plants within each repetition were monitored for the next characteristics: the beginning of the generative phase, the dynamics of the production of inflorescences, morphological characteristics of inflorescences in technological maturity, the length of the harvest period and marketable yield. Based on morphological characteristics during the five harvests (largest mass and length, uniform diameter and the number of leaves) can be single out variety 'Sessantina'. Varieties differ in marketable yield, and during multiple harvesting all varieties achieved lower total marketable yield than standard values for the area of Italy. The higher total marketable yield had variety 'Centoventina' (8.6 t/ha).
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)„cima di rapa“ young shoot morphological characteristics marketable yield
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:220166
PohranioValentina Bezek