diplomski rad
Utjecaj djelomične defolijacije na rodnost i kakvoću grožđa cv. Merlot (Vitis Vinifera L.)

Matija Bubalo (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Vinogradarstvo i vinarstvo
Podaci o radu
NaslovUtjecaj djelomične defolijacije na rodnost i kakvoću grožđa cv. Merlot (Vitis Vinifera L.)
AutorMatija Bubalo
Voditelj/MentorBernard Kozina (mentor)
Sažetak rada
U zadnje se vrijeme sve češće provode istraživanja utjecaja različitih rokova izvođenja djelomične defolijacije na rodnost vinove loze, poglavito u smislu postizanja smanjenja krupnoće i broja bobica u grozdu i njegove rastresitosti, kao čimbenika koji mogu utjecati na unaprijeđenje kakvoće grožđa. Poznato je da zahvat djelomične defolijacije kada se obavi u vremenu nastupanja šare uglavnom pozitivno utječe na dinamiku dozrijevanja i kakvoću grožđa kod sorata vinove loze. Obzirom na navedeno, postavljen je pokus djelomične defolijacije skidanjem četiriju bazalnih listova na mladicama sorte Merlot, i to tjedan dana prije cvatnje, tjedan dana poslije cvatnje, četiri tjedna poslije cvatnje te u trenutku nastupa šare, kako bi se utvrdilo mogući utjecaj na rodnost i kakvoću grožđa. Cilj ovog rada je utvrditi da li i u kojoj mjeri različiti rokovi izvođenja djelomične defolijacije utječu na rodnost i kakvoću grožđa sorte Merlot, posebice sa stajališta krupnoće grozdova i parametara mehanike analize grozda i bobica. Analizom rezultata utvrđeno je da je djelomična defolijacija utjecala na povećanje sadržaja šećera u grožđu Merlot. Evidentno je da je djelomična defolijacija utjecala i na smanjenje ukupnih kiselina u grožđu. U daljnjim analizama vidljivo je da je djelomična defolijacija nije utjecala na povećanje prinosa po trsu i na povećanje mase grozda.
Ključne riječidjelomična defolijacija rodnost šećer ukupna kiselost Merlot crni
Povjerenstvo za obranuBernard Kozina (predsjednik povjerenstva)
Marko Karoglan (član povjerenstva)
Ana Jeromel (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineVinogradarstvo i vinarstvo
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vinogradarstvo i vinarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaHortikultura
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka hortikulture
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-29
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Recent studies more often involve effects of different timing of partial defoliation on grape yield, especially in sense of decreased proportion and number of grape berries, and cluster architecture, as well as factors which influence on grape quality. When partially defoliation is performed at veraison it usually has positive influence on dynamic of grape ripening and quality. As referred, partially defoliation treatment was done one week before bloom, one week after bloom, four weeks after bloom and at veraison, removing four basal leaves from each shoot of Merlot cultivar. Aim of research was to examine possible effect on yield and quality of grapes. Purpose of research was to confirm effects of different timing of partial defoliation on yield and quality on Merlot cultivar, especially by yield and mechanical parameter analysis of berries and grape cluster. Obtained results confirm that partial defoliation affected an increase in sugar content in Merlot grapes. It is also obvious that partial defoliation affected lower total acidity content in grapes. Furthermore, partially defoliation did not affected increase in yield, nor increase in berry and grape cluster weight.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Partial defoliation yield sugar total acidity Merlot
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:552649
PohranioValentina Bezek