diplomski rad
Utjecaj ektomikorize na kemijski sastav grožđa cv. Traminac crveni (Vitis vinifera L.)

Antonio Hajduk (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Vinogradarstvo i vinarstvo
Podaci o radu
NaslovUtjecaj ektomikorize na kemijski sastav grožđa cv. Traminac crveni (Vitis vinifera L.)
AutorAntonio Hajduk
Voditelj/MentorMarko Karoglan (mentor)
Sažetak rada
Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti na koji način primjena živog ektomikoriznog micelija na korijen vinove loze utječe na kemijski sastav grožđa sorte Traminac crveni. Pokus je proveden 2015. godine na vinogradarsko – vinarskom pokušalištu Jazbina, koje se nalazi u sklopu Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovim istraživanjem analiziran je sadržaj šećera, ukupna kiselost, razina slobodnog amino dušika i polifenolni sastav grožđa. Dobiveni rezultati pokazali su da je mikoriza utjecala na smanjenje sadržaja šećera u grožđu i ukupnih kiselina u grožđu, te na povećanje udjela sjemenki u grožđu. Također je utjecala na povećanje prosječne mase grozda i mase bobica.
Ključne riječimikoriza Traminac sadrţaj šećera ukupna kiselost prinos
Povjerenstvo za obranuMarko Karoglan (predsjednik povjerenstva)
Bernard Kozina (član povjerenstva)
Jasminka Karoglan-Kontić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineVinogradarstvo i vinarstvo
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vinogradarstvo i vinarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaHortikultura
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka hortikulture
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-29
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The purpose of this study was to determine how the application of mycorrhiza on the root of the Vitis vinifera L. affects on chemical composition of grape varietiy Traminer. The experiment was conducted in 2015 on viticulture - wine experimental field Jazbina, located within the Department of viticulture and enology Faculty of Agriculture, University of Zagreb. This study analyzed the sugar content, total acidity, level of free amino nitrogen and polyphenolic composition of grapes. The results showed that mycorrhiza had impact on reducing sugar content in grapes and total acids, and the increase the proportion of seeds in a cluster. It had also affected on the increase in average cluster weight and berry weight.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)mycorrhiza Traminer sugar content total acidity yield
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:304161
PohranioValentina Bezek