diplomski rad
Bosiljak kao funkcionalna hrana

Katarina Rašić (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ukrasno bilje, krajobrazna arhitektura i vrtna umjetnost
Podaci o radu
NaslovBosiljak kao funkcionalna hrana
AutorKatarina Rašić
Voditelj/MentorKlaudija Carović-Stanko (mentor)
Sažetak rada
U posljednje vrijeme sve je veći interesa za prehrambenim proizvodima koji imaju pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi. Uloga koju igra prehrana u prevenciji i liječenju mnogih bolesti postala je široko prihvaćena. U tom kontekstu biljne vrste iz roda Ocimum, posebno O. basilicum, zaslužuju posebnu pažnju jer proizvode sekundarne metabolite koji pak imaju široku lepezu pozitivnih svojstava na ljudsko zdravlje. Među najvažnijima su antioksidativna, antimikrobna i protuupalna svojstva. Postoji sve veći broj istraživanja koja naglašavaju primjenjivost tih biljaka kao izvora funkcionalne hrane. Cilj ovog diplomskog rada bio je dati pregled pozitivnih svojstava vrste O. basilicum koja mu daju čvrstu znanstvenu osnovu za vezu između hrane i zdravstvenih benefita.
Ključne riječibosiljak eterično ulje funkcionalna hrana nutraceutik Ocimum basilicum L.
Povjerenstvo za obranuKlaudija Carović-Stanko (predsjednik povjerenstva)
Božidar Benko (član povjerenstva)
Ksenija Karlović (član povjerenstva)
Martina Grdiša (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineUkrasno bilje, krajobrazna arhitektura i vrtna umjetnost
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaHortikultura
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka hortikulture
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-27
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
In recent years, there is increased interest for a food products which can help maintain health; and the role that diet plays in the prevention and treatment of many illnesses has become widely accepted. In this context plants from genus Ocimum, especially O. basilicum require special attention. Those species produce secondary metabolites which encompass a wide array of functions and are employed by humans for their beneficial role. Among most important are antioxidant, antimicrobial and anti-inflammatory properties. There is increasing number of studies that are highlighting the applicability of such plants as sources of functional foods. The aim of this diploma thesis was to present an overview of the O. basilicum which have a sound scientific basis for the relationship between foods and health benefits.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)basil essential oil functional food nutraceutic Ocimum basilicum L.
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:319398
PohranioValentina Bezek