diplomski rad
Utjecaj temperature čuvanja i ulja čajevca na kakvoću ploda breskve tijekom čuvanja

Ivan Blažon (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Voćarstvo
Podaci o radu
NaslovUtjecaj temperature čuvanja i ulja čajevca na kakvoću ploda breskve tijekom čuvanja
AutorIvan Blažon
Voditelj/MentorTomislav Jemrić (mentor)
Sažetak rada
Breskva (Prunus persica, B.) spada u klimakterijske plodove, no zbog kasnog nakupljanja tvari arome mora se brati bliže dospjelosti što onemogućuje duži period čuvanja. Istraživano je djelovanje temperatura čuvanja od 0°C i 5°C, te tretman esencijalnim uljem čajevca (Melaleuca alternifolia, L.) u koncentraciji od 300 ml (0,26%) odnosno 600 ml (0,56%), na breskve sorte “Fayette” tijekom čuvanja u hladnjači s normalnom atmosferom kroz 4 tjedna. U istraživanju se pratila promjena mase, tvrdoće, boje, indeksa sočnosti, ukupnih kiselina, topljive suhe tvari i broj smežuranih i trulih plodova. S obzirom na temperature čuvanja izmjerene su značajne razlike u promatranim parametrima. Tretmani esencijalnim uljem pokazali su pozitivne rezultate poboljšanja parametara tvrdoće prilikom čuvanja na 5°C. Tretman esencijalnim uljem čajevca nije imao značajnog utjecaja na ostale promatrane parametre. Čuvanje u trajanju od 4 tjedna uzrokovalo je gubitkom mase ploda, smanjenjem ukupnih kiselina, povećanjem topljive suhe tvari te značajnim brojem trulih i smežuranih plodova. Iz istraživanja se može zaključiti da se breskve uspješnije mogu čuvati pri temperaturi od 0°C, te da tretman esencijalnim uljem čajevca može poboljšati kakvoću breskve prilikom čuvanja na 5°C.
Ključne riječibreskva kakvoća ploda temperatura čuvanja esencijalno ulje čajevac
Naslov na drugom jeziku (engleski)EFFECTS OF STORAGE TEMPERATURE AND TEA TREE OIL ON FRUIT QUALITY OF PEACHES DURING STORAGE
Povjerenstvo za obranuMartina Skendrović Babojelić (predsjednik povjerenstva)
Tomislav Jemrić (član povjerenstva)
Marko Vinceković (član povjerenstva)
Goran Fruk (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineVoćarstvo
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaHortikultura
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka hortikulture
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-20
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Peach (Prunus persica, B.) is a climacteric fruit, but because of its late accumulation of flavors it has to be picked closer to it’s ripening stage which makes long periods of preservation not possible. Effects of storage temperatures of 0°C and 5°C, and the treatment of tee tree essential oil (Melalecua alterniflia, L.) in concentrations of 300 ml (0,26%) and 600 ml (0.56%), on “Fayette” peach variety during storage in a normal atmosphere trough 4 weeks were studied. During the research changes in the mass, hardness, color, acidity, soluble solids and the number of puckered and rotten fruits, were measured. Depending on the temperature of storage there have been determined significant differences in the observed parameters.Treatments with essential oils showed positive results on enhancements of fruit hardness during storage on 5°C. Four weeks of storage resulted in loss of mass and total acids, increase in soluble solids, and has resulted in a large number of puckered and rotten fruits. Results of the research lead to the conclusion that peaches respond much better to storage on 0°C, and that the treatment with tee leaf essential oil can enhance some parameters of quality during storage on 5°C.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)peach fruit quality storage temperature essential oil tee tree
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:713075
PohranioValentina Bezek