diplomski rad
Karakteristike vina Malvazija istarska primjenom karbonske maceracije

Andrea Brečević (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Vinogradarstvo i vinarstvo
Podaci o radu
NaslovKarakteristike vina Malvazija istarska primjenom karbonske maceracije
AutorAndrea Brečević
Voditelj/MentorAna Jeromel (mentor)
Sažetak rada
Današnja tehnologija i znanja u vinarstvu omogućuju kontinuirani napredak u primjenitradicionalnih ali i novih postupaka u proizvodnje vina. Karbonska maceracija kao tehnologijaproizvodnje mladih, voćnih crnih vina nije uobičajeni način prerade i proizvodnje bijelih vinaali upravo zato i odličan izazov u provođenju pokusa te definiranja njezinog utjecaja nakakvoću bijelih vina. Malvazija istarska koja je pronašla svoje mjesto na tržištu Hrvatske iinozemstva, svojim karakteristikama sorte odličan je materijal za takav pokus.Istraživanje je provedeno na sorti Malvazija Istarska iz vinograda na području gradaNovigrada u Istri. Grožđe je vinificirano primjenom dviju različitih tehnologija: karbonskamaceracija i klasična vinifikacija Malvazije Istarske a na kraju dobivena vina kemijski suanalizirana i međusobno uspoređena.
Ključne riječikarbonska maceracija vino Malvazija Istarska vinifikacija
Povjerenstvo za obranuAna Jeromel (predsjednik povjerenstva)
Marko Karoglan (član povjerenstva)
Marko Vinceković (član povjerenstva)
Ivana Puhelek (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineVinogradarstvo i vinarstvo
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vinogradarstvo i vinarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaHortikultura
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka hortikulture
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-12-20
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Today's technology and knowledge in winemaking enable continued progress in the application of traditional and new methods in wine production. Carbon maceration as the technology of production of young, fruity red wine, is not the usual way of processing and production of white wine. That is exactly why the great challenge in conducting experiments and define its impact on the quality of white wine. Istrian Malvasia, which has found its placeon the Croatian market and abroad, its characteristics of variety is an excellent material forsuch an experiment.The research was conducted on the Istrian Malvasia from the vineyards in the area ofNovigrad in Istria. The grapes vinification using two different technologies in: Carbonmaceration and classical vinification Istrian Malvasia and finally obtained wines are chemically analyzed and compared with each other.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Carbon maceration wine Istrian Malvasia vinification
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:623862
PohranioValentina Bezek