diplomski rad
Primjena redno-stupčanog dizajna u oplemenjivanju bilja

Marko Kreković (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Podaci o radu
NaslovPrimjena redno-stupčanog dizajna u oplemenjivanju bilja
AutorMarko Kreković
Voditelj/MentorJerko Gunjača (mentor)
Sažetak rada
U Botincu je 2007. postavljen pokus s 20 sorata pšenice prema latiniziranom redno-stupčanom dizajnu u četiri repeticije na pokusnom polju Bc Instituta. U ovom diplomskom radu analizirani su podatci o sadržaju vlažnog lijepka primjenom osam različitih statističkih modela.Cilj primjene različitih modela u statističkoj analizi bio je procjena učinkovitosti pojedinih strukturnih elemenata dizajna, radi odabira najpogodnijeg modela. Na temelju rezultata moguće je zaključiti da najpogodniji model treba sadržavati stupce kao jedini dodani strukturni element u odnosu na osnovni model slučajnog bloknog rasporeda.
Ključne riječiredno-stupčani dizajn vlažni ljepak učinkovitost strukturni elementi slučajni blokni raspored
Povjerenstvo za obranuJerko Gunjača (predsjednik povjerenstva)
Hrvoje Šarčević (član povjerenstva)
Marija Pecina (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaHortikultura
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka hortikulture
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
In Botinec in 2007. an experiment was set up with 20 varieties of wheat under latinized row-column design in 4 repetitions on the experimental field of the Bc Institute. The data on the wet gluten content were analyzed by using eight different statistical models.The aim of the use of different models in statistical analysis was to estimate the efficiency of the different design structural elements, in order to select the most suitable model. According to the results, the most suitable model should contain columns as the sole added structural element to the base model of randomized complete block design.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)row-column design wet gluten efficiency structural elements randomized complete block design
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:446885
PohranioValentina Bezek