diplomski rad
Hranjiva i fiziološka vrijednost jogurta

Ivana Majstrović (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Opće stočarstvo
Podaci o radu
NaslovHranjiva i fiziološka vrijednost jogurta
AutorIvana Majstrović
Voditelj/MentorDubravka Samaržija (mentor)
Sažetak rada
U radu su opisane hranjive i fiziološke vrijednosti jogurta, fermentiranog mlijeka koje zbog svojih hranjivih sastojaka i biološki aktivnih supstancija ima povoljan utjecaj na ljudski organizam. Jogurt je izvor esencijalnih hranjivih tvari i sastojaka bitnih za zdravlje, koje je teško nadomjestiti prehranom siromašnom mliječnim proizvodima ili prehranom koja ih ne sadrže. Većina svjetskih zemalja preporučuje konzumaciju mliječnih proizvoda u količini od 2 ili 3 obroka dnevno. U radu je opisan sastav mlijeka, jer je mlijeko osnova je za proizvodnju jogurta, a nutritivni sastav jogurta ovisi o nutritivnoj vrijednosti mlijeka kao sirovine te primijenjenoj mikrobnoj kulturi. Jogurt je odličan izvor punovrijednih proteina, bioaktivnih peptida, mliječne kiseline, oligosaharida, kalcija, fosfora, vitamina B-skupine te vrijedan izvor folata, niacina, magnezija i cinka. Na fiziološku vrijednost jogurta utječu koncentracija mliječne kiseline, bioaktivnih peptida i bioaktivnih lipida. Redovitom konzumacijom jogurta mogu se smanjiti simptomi izazvani intolerancijom na laktozu i dijarejom, smanjuje se rast abnormalnih stanica koje prethode tumoru i postiže se maksimalna koštana masa tijekom djetinjstva i adolescencije, prevenirajući tako osteoporozu.
Ključne riječijogurt mlijeko bioaktivne tvari zdravlje zdrava prehrana
Povjerenstvo za obranuDubravka Samaržija (predsjednik povjerenstva)
Iva Dolenčić Špehar (član povjerenstva)
Sanja Sikora (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineOpće stočarstvo
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaProizvodnja i prerada mlijeka
Akademski / stručni nazivmagistar / magistra inženjer/inženjerka proizvodnje i prerade mlijeka
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-26
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The paper describes the nutritional and physiological value of yogurt, fermented milk which of its nutrients and biologically active substances has a beneficial effect on the human body. Yogurt is a source of essential nutrients and ingredients essential for health, which is difficult to compensate with a diet low in dairy products or a diet without dairy products. Most of the world countries recommended the consumption of dairy products in quantities of 2 or 3 meals a day. The paper describes the composition of the milk, because milk is the basis for the production of yogurt, and nutritional composition of yogurt depends on the nutritional value of milk as raw material, as well as on used microbial culture. Yogurt is an excellent source of many valuable proteins, bioactive peptides, lactic acid, oligosaccharide, calcium, phosphorus, B-vitamins, and a valuable source of folate, niacin, magnesium, and zinc. To the physiological value of yogurt affects the concentration of lactic acid, bioactive peptides and bioactive lipids. Regular consumption of yogurt can reduce the symptoms caused by lactose intolerance and diarrhea, reduce the growth of abnormal cells that precede tumor and achieve the maximum bone mass during childhood and adolescence, thus preventing the osteoporosis.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)yogurt milk bioactive substances health healthy diet
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:221419
PohranioValentina Bezek