Rad nije dostupan
diplomski rad
Izolacija, pročišćavanje i identifikacija imunoglobulina G iz seruma svinje

Gabrijela Roguljić (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Odjel za biologiju
Podaci o radu
NaslovIzolacija, pročišćavanje i identifikacija imunoglobulina G iz seruma svinje
AutorGabrijela Roguljić
Voditelj/MentorElizabeta Has Schon (mentor)
Sažetak rada
Pročišćeni imunoglobulin G iz seruma brojnih životinjskih vrsta ima široku primjenu u medicinskim i biološkim istraživanjima, kliničkoj dijagnostici i industriji. Cilj rada je odrediti optimalnu metodu za određivanje ukupne koncentracije proteina u serumu, te izolirati, pročistiti i identificirati IgG iz seruma svinja. Za određivanje ukupne količine proteina u serumu korištene su tri različite spektrofotometrijske metode: Lowry, Bradford i UV 280 nm metoda. UV 280 nm metoda odabrana je za daljnje etape istraživanja zbog osjetljivosti i jednostavnosti provedbe. Izolacija i pročišćavanje IgG-a iz seruma postignuto je isoljavanjem pomoću amonijevog sulfata u rasponu zasićenja 10% - 100% i gel filtracijom. Elektroforetskom i Western blot analizom identificirani su nativni IgG te IgG teški i IgG laki lanac, te je procijenjeno da je najveća koncentracija proteina u frakciji dobivenoj isoljavanjem 30%-tnom otopinom amonijevog sulfata. Zaključeno je da se za izolaciju IgG-a iz seruma treba koristiti raspon zasićenja 30% - 50%.
Ključne riječiserum svinje imunoglobulin G (IgG) izolacija pročišćavanje identifikacija
Naslov na drugom jeziku (engleski)Isolation, purification and identification of immunoglobulin G from porcine serum
Povjerenstvo za obranuValentina Pavić (predsjednik povjerenstva)
Elizabeta Has Schon (član povjerenstva)
Enrih Merdić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Odjel za biologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaPRIRODNE ZNANOSTI
Biologija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaBiologija i kemija; smjerovi: nastavnički
Smjernastavnički
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra edukacije biologije i kemije
Kratica akademskog / stručnog nazivamag.educ.biol.et chem.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-10-29
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Purified immunoglobulin G from sera of many animal species is widely used in medical and biological research, clinical diagnosis and industries. The aim of study is to determine optimal method for total protein estimation and to isolate, purify and identify IgG from porcine serum. Three different spectrophotometric methods have been used for total protein estimation: Lowry, Bradford and UV 280 nm method. UV 280 nm method was chosen for further steps of research because of its simplicity and sensitivity. Isolation and purification of IgG was accomplished by ammonium sulfate precipitation in saturation range 10% - 100% and gel filtration. Native IgG and IgG heavy and IgG light chain were detected and identified by native and SDS electrophoresis and Western blot. Further, it was esimated that concentration of IgG is higest in fraction obtained with 30% saturated ammonium sulfate. It is concluded that optimal saruration range for IgG isolation is 30% - 50% saturated ammonium sulfate.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Porcine serum immunoglobulin G isolation purification identification
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad nije dostupan
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:181:776861
PohranioVesna Radman Meic