diplomski rad
Tretiranje pšenice bakterijskim kulturama iz tla u svrhu proučavanja utjecaja bakterija na rast biljke

Mirjam Čičić (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Odjel za biologiju
Podaci o radu
NaslovTretiranje pšenice bakterijskim kulturama iz tla u svrhu proučavanja utjecaja bakterija na rast biljke
AutorMirjam Čičić
Voditelj/MentorGoran Palijan (mentor)
Sažetak rada
Pšenica (Triticum aestivum) je u laboratorijskim uvjetima, tretirana suspenzijama tri vrste bakterija iz tla te njihovim kombinacijama. RaĊena su dva istraţivanja, na crnici i lesu, od kojih je u jednom bilo korišteno sterilno tlo a u drugom nesterilno tlo. Od svih kombinacija izoliranih bakterijskih kultura najveći uĉinak na rast pšenice je pokazala kultura C, kod istraţivanja na sterilnom lesu te kombinacija kultura AB u sluĉaju istraţivanja na sterilnoj crnici. Kulture ABC su u oba sluĉaja pokazale negativan utjecaj na rast pšenice. Pozitivan utjecaj na rast biljke moţe biti uzrokovan bakterijskom produkcijom fitohormona, fiksacijom dušika, obranom od biljnih patogena te drugim mehanizmima.
Ključne riječiTriticum aestivum bakterije koje potiĉu rast biljaka sinergija bakterija
Naslov na drugom jeziku (engleski)TREATMENT OF WHEAT WITH BACTERIAL CULTURES FROM THE SOIL FOR THE PURPOSE TO OBSERVE THE EFFECT OF THE BACTERIA ON THE GROWTH OF THE PLANT
Povjerenstvo za obranuIvna Štolfa Čamagajevac (predsjednik povjerenstva)
Goran Palijan (član povjerenstva)
Davorka Hackenberger Kutuzović (član povjerenstva)
Branimir Hackenberger Kutuzović (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Odjel za biologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaPRIRODNE ZNANOSTI
Biologija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaZaštita prirode i okoliša
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra Zaštite priode i okoliša
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. prot. nat. et amb.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Common wheat (Trtticum aestivum) was treated with three types of bacteria from the soil and with their combinations. Research was conducted in laboratory conditions. Two researches were done, on mould (humus) and loess soil, where in one case the sterile soil was used and in other non-sterile soil. From all the combinations of isolated bacterial cultures the most impact on the growth of the wheat had C culture on sterile loess, and combination of AB cultures on sterile mould soil. ABC cultures showed negative impacts on growth of the wheat. Positive impact on the growth of the plant could be caused by bacterial production of phytohormones, nitrogen fixation, protection from plant pathogens and other mechanisms.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)Triticum aestivum bacteria promoting growth bacterial synergy
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:181:631585
PohranioVesna Radman Meic