diplomski rad
ANTIOKSIDACIJSKI ODGOVOR ENZIMA U IZDANKU I KORIJENU KLIJANACA PŠENICE NA TRETMAN CINKOM

Tihana Kreković (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Odjel za biologiju
Podaci o radu
NaslovANTIOKSIDACIJSKI ODGOVOR ENZIMA U IZDANKU I KORIJENU KLIJANACA PŠENICE NA TRETMAN CINKOM
AutorTihana Kreković
Voditelj/MentorIvna Štolfa Čamagajevac (mentor)
Sažetak rada
Cink je važan mikronutrijent koji ima važnu ulogu u brojnim metaboličkim procesima u biljci, no pri većim koncentracijama je toksičan te može uzrokovati inhibiciju rasta i oksidacijski stres u brojnim biljnim vrstama. S ciljem istraživanja utjecaja cinka na antioksidacijski odgovor u korijenu i izdanku, mladi klijanci dviju sorti ozime pšenice (Divana i Srpanjka) tretirani su s dva različita izvora cinka (cinkov sulfat i cink-EDTA) tijekom sedam dana. Tretman cinkom nije značajno utjecao na klijavost obje sorte pšenice, dok je tretman cink-EDTA značajno povećao omjer mase korijena i izdanka kod sorte Srpanjka. Tretman cinkom uzrokovao je promjene u aktivnosti glutation-reduktaze, glutationperoksidaze i glutation-S-transferaze koje su bile uvjetovane sortom, vrstom biljnog organa i kemijskim oblikom cinka
Ključne riječicink Triticum aestivum L. izdanak korijen glutation-reduktaza glutationperoksidaza glutation-S-transferaza
Naslov na drugom jeziku (engleski)THE RESPONSE OF ANTIOXIDANT ENZYMES TO ZINC TREATMENT IN THE SHOOTS AND ROOTS OF WHEAT SEEDLINGS
Povjerenstvo za obranuLjiljana Krstin (predsjednik povjerenstva)
Ivna Štolfa Čamagajevac (član povjerenstva)
Tanja Žuna Pfeiffer (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Odjel za biologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaPRIRODNE ZNANOSTI
Biologija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaBiologija; smjerovi: znanstveni
Smjerznanstveni
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra biologije
Kratica akademskog / stručnog nazivamag.biol.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-25
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Zinc is an important micronutrient which has a role in numerous metabolic processes in the plant, but is toxic at higher concentrations and can cause inhibition of growth and oxidative stress in a range of plant species. With the aim of investigating the effects of zinc on the antioxidant response in the root and shoot, young seedlings of two varieties of winter wheat (Divana and Srpanjka) were treated with two different sources of zinc (zinc sulphate and zinc-EDTA) in the period of seven days. Zinc treatment had no significant effect on germination of both wheat varieties, while the zinc-EDTA treatment significantly increased the shoot to root ratio of the Srpanjka variety. Zinc treatment caused a significant changes in the activity of glutathione reductase, glutathione peroxidase and glutathione S-transferase, which were determined by the wheat variety, the type of plant organ and the chemical form of zinc.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)zinc Triticum aestivum L. shoot root glutathione reductase glutathione peroxidase glutathione S-transferase
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:181:222901
PohranioVesna Radman Meic