diplomski rad
UKUPNA ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST U LISTOVIMA ČETIRI AUTOHTONA KULTIVARA MASLINA

Sanela Marić (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Odjel za biologiju
Podaci o radu
NaslovUKUPNA ANTIOKSIDATIVNA AKTIVNOST U LISTOVIMA ČETIRI AUTOHTONA KULTIVARA MASLINA
AutorSanela Marić
Voditelj/MentorIvna Štolfa Čamagajevac (mentor)
Sažetak rada
Listovi masline (Olea europea L.) imaju veliki potencijal kao prirodni antioksidansi. Brojna istraživanja dokazala su antioksidativno, antimikrobno i antivirusno djelovanje ekstrakta lista masline. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razlike u koncentraciji askorbinske kiseline i ukupnih fenola te ukupne antioksidativne aktivnosti u listovima ĉetiri autohtona kultivara maslina (Oblica, Duţica, Lastovka i Rošinjola) te utvrditi postojanje korelacija između tih parametara. Koncentracija askorbinske kiseline, fenolnih spojeva te ukupna antioksidativna aktivnost ekstrakta listova ĉetiri kultivara maslina određeni su spektofotometrijski. Ukupna antioksidativna aktivnost u listovima maslina bila je u pozitivnoj korelaciji s koncentracijom fenolnih spojeva i koncentracijom askorbinske kiseline. Dobiveni rezultati pokazuju da je ekstrakt lista kultivara Oblica pokazuje najveći potencijal kao prirodni dodatak prehrani budući da je imao najveću antioksidativnu aktivnost i najveću koncentraciju ukupnih fenola koji iznimno povoljno djeluju na zdravlje ljudi i ţivotinja.
Ključne riječilistovi masline askorbinska kiselina fenoli antioksidativna aktivnost
Naslov na drugom jeziku (engleski)TOTAL ANTIOXIDANT ACTIVITY IN LEAVES OF FOUR AUTOCHTHONOUS OLIVE CULTIVARS
Povjerenstvo za obranuElizabeta Has Schon (predsjednik povjerenstva)
Ivna Štolfa Čamagajevac (član povjerenstva)
Janja Horvatić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Odjel za biologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaPRIRODNE ZNANOSTI
Biologija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaBiologija; smjerovi: znanstveni
Smjerznanstveni
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra biologije
Kratica akademskog / stručnog nazivamag.biol.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-04-19
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The olive leaves (Olea europaea L.) have great potential as natural antioxidants. Numerous studies have demonstrated the antioxidant, antimicrobial and antiviral activities of olive leaf extract. The aim of this study was to investigate differences in the content of ascorbic acid, total phenols and total antioxidant activities of four autochthonous cultivars of olive leaves (Oblica, Duzica, Lastovka and Rosinjola) and to establish correlations between these parameters. The content of ascorbic acid, total phenols and total antioxidant activity in leaf extract of four olive cultivars were determined spectrophotometrically. The total antioxidant activity of olive leaves significantly positively correlated with the content of total phenols. The results obtained show that the extract of cultivar Oblica had the best quality of the four tested olive cultivars due to the highest antioxidant activity and the highest content of total phenols. The results obtained pointed out that the leaf extract of cultivar Oblica show the greatest potential as a natural dietary supplement since it had the highest antioxidant activity and the highest content of total phenols that are extremely beneficial for the human and animal health.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)olives ascorbic acid phenols antioxidant activity
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:181:983463
PohranioVesna Radman Meic