Warning message

  • Objekt je uspješno spremljen, ali nije objavljen.
  • U repozitoriju postoji rad s identičnim naslovom, imenom i prezimenom autora:
    poveznica: islandora/object/ptfos:1303
završni rad
Aflatoksini u mlijeku i mliječnim proizvodima
Detalji
NaslovAflatoksini u mlijeku i mliječnim proizvodima
Sažetak radaMikotoksini su kemijski spojevi koji su različite strukture te različitog biološkog učinka. Posjeduju visoku akutnu toksičnost koja je često povezana uz maligne bolesti. Aflatoksini su skupina mikotoksina koje sintetizira ograničen broj sojeva plijesni iz rodova Aspergillus, Penicillium i Fusarium. Najvažniji aflatoksini, vezani za mlijeko i mliječne proizvode, su: B1 i B2 (prisutni u krmivu životinja) te M1 i M2 (hidroderivati aflatoksina B1 i B2), a izlučuju se u mlijeku, mokraći i stolici. Na sreću, veliki je raspon između koncentracije toksina u krmivu i iznosa ostataka u životinjskim proizvodima. Odnos aflatoksina B1 i aflatoksina M1 u mlijeku je približno 300:1. Za određivanje aflatoksina danas se najčešće koriste imunokemijske metode (ELISA – Enzyme-linked immunosorbent assay) prilikom rutinskih analiza jer su vrlo jednostavni i brzi. Ako je pozitivan rezultat ELISA testa, provode se potvrdne metode koje su daleko osjetljivije i specifičnije (tekućinska kromatografija s masenom spektrometrijom i visoko djelotvorna kromatografija s fluoroscentnom detekcijom).
Subjectsmikotoksini, aflatoksini, mlijeko, mycotoxins, aflatoxins, milk, BIOTEHNIČKE ZNANOSTI

Objekt je uklonjen.


U repozitoriju postoji rad s identičnim naslovom, imenom i prezimenom autora:
poveznica: islandora/object/ptfos:1303