Title UZGOJ ZAGORSKOG PURANA NA PODRUČJU KALNIKA I OKOLICE
Author Tomislav Stručić
Mentor Marija Meštrović (mentor)
Committee member Damir Alagić (predsjednik povjerenstva)
Committee member Tatjana Jelen (član povjerenstva)
Committee member Marija Meštrović (član povjerenstva)
Granter Križevci University of Applied Sciences Križevci
Defense date and country 2015-12-16, Croatia
Scientific / art field, discipline and subdiscipline BIOTECHNICAL SCIENCES Agronomy Animal Husbandry
Abstract Zagorski puran je izvorna hrvatska pasmina purana nastala stoljetnim tradicijskim uzgojem, pod
vrlo malim selekcijskim utjecajem čovjeka i vrijedni je element biološke raznolikosti Republike Hrvatske. Provedeno je istraživanje može se zaključiti sljedeće:
Istraživano područje Kalnika i okolice izuzetno je pogodno za uzgoj autohtone pasmine zagorski puran gdje se od ranije uzgaja u malim jatima na otvorenom. Kretanje broja zagorskih purana od uvođenja matičnih jata u registar prikazuje da kroz godine broj zagorskih purana raste vrlo sporo, kroz 15 godina se broj umatičenih purana udeseterostručio, sa 316 jedinki u 1998. na 3.258 u 2012. Prema podacima HPA iz 2008. i 2011. kompletna proizvodnja zagorskog purana u županiji ostvarena je na području grada Križevaca i okolice. Već sljedeće godine (2012.) proizvodnja se širi i na ostale dijelove županije. Na području Kalnika i okolice najviše se uzgaja brončani i crni soj zagorskog purana, te se oni izmjenjuju na prvom mjestu po ukupnom broju. Svijetli soj je bio izgubljen iz uzgoja u razdoblju od 2011. do 2013., ali se već 2014. pojavljuje u uzgoju, te je time sačuvana biološka raznolikost u ovom uzgojnom području, no žuti soj brzo nestao, smatra se da je izumro. Brojno stanje uzgajivača zagorskog purana u stalnom je padu posebice u užem uzgojnom području (Krapinsko-zagorska i Varaždinska županija). U Koprivničko-križevačkoj županiji je u 2014. zabilježen rast broja uzgajivača, kojih najviše ima u Križevcima i okolici.
Projicirana je proizvodnja zagorskog purana za naredne dvije godine, te se može povećati njihova populacija temeljem navedenih primjera s početnih 110 purica za rasplod na 440 purica. Također je vidljivo da se proizvodnja može, i uz postepeno sporije povećanje matičnog jata, vrlo brzo značajno povećati (s početnih 1.408 purana za prodaju na 27.236 u roku od 5 godina).
Nakon provedenog dvogodišnjeg planskog uzgoja osigurati će se preduvjeti za stvaranje brenda s oznakom zemljopisnog porijekla, tj. proširenje izvornog postojećeg područja i stvaranje prepoznatljivog autohtonog proizvoda s područja Kalnika i okolice. Očuvati će se bioraznolikost i spriječiti izumiranje zagorskog purana u istraživanom području. Širenjem uzgojnog područja osigurat će se preduvjeti za stvaranje nove robne marke s oznakom zemljopisnog porijekla, izvornog i prepoznatljivog autohtonog proizvoda s Kalničkog područja.
Abstract (english) The Zagorje turkey is an autochthonous Croatian breed of turkey, created by centuries of traditional breeding, with minimal selectioning interference of man and became very important element of biological diversity in Croatia. A survey was conducted it can be concluded the following:
Researched Kalnik area and the surrounding is extremely suitable for growing autochthonous breed of Zagorje tukey where is previously grown in small flocks in the open.
Trends in the number of Zagorje turkey flocks stem from the introduction of the register shows that over the years the number of Zagorje turkey grows very slowly, over 15 years, the number of registered turkey increased tenfold, from 316 individuals in 1998 to 3,258 in 2012. According to the HPA in 2008 and 2011, the entire production of Zagorje turkey in the county was recorded in the town of Krizevci and the surrounding area. The following year (2012) production is spreading to other parts of the county. In the area of Kalnik and the surrounding area is mostly grown bronze and black variety of Zagorje turkey, and they alternate in the first place by the total number. Light variety was lost from breeding in the period from 2011 to 2013, but already in 2014 appears in breeding, and thus preserved biodiversity in this growing area, but the yellow variety quickly disappeared, it is considered extinct. Quantity breeders Zagorje turkey is in constant decline especially in the narrow breeding area (Krapina County and Varaždin County). In the Koprivnica-Križevci Country in 2014 is recorded a growth in the number of farmers, which has the most in Križevci and the surrounding area.
The projection demonstrates production of Zagorje turkey for next two years , and can increase their population on the basis of the examples from the initial 110 turkeys for breeding at 440 turkeys. It is also evident that the production can, and with the gradual slower increase broodstock, soon significantly increase (from the initial 1,408 turkeys for sale at 27,236 within 5 years).
After completing the two-year planned breeding will provide the prerequisites for creating a brand with a geographical origin, ie. The original expansion of existing areas and create recognizable authentic product from the areas of Kalnik and its surroundings. It will preserve the biodiversity and prevent the extinction of Zagorje turkey in the study area. The expansion of breeding area will ensure conditions for the creation of new brands with a geographical origin, original and recognizable authentic product of Kalnik reagion.
Keywords
zagorski puran
izvorna pasmina
biološka raznolikost
tradicijski uzgoj
Kalnik i okolica
Keywords (english)
Zagorje Turkey
autochthonous breed
biodiversity
traditional breeding
Kalnik region
Language croatian
URN:NBN urn:nbn:hr:185:385863
Study programme Title: Agriculture Study programme type: professional Study level: specialist graduate Academic / professional title: stručni/a specijalist/specijalistica inženjer/inženjerka poljoprivrede (stručni/a specijalist/specijalistica inženjer/inženjerka poljoprivrede)
Type of resource Text
File origin Born digital
Access conditions Open access
Terms of use
Repository Repository of the Križevci University of Applied Sciences
Created on 2016-05-10 09:55:27