ZIR slavi peti rođendan!

Nacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova ZIR započeo je s radom prije pet godina, 21. kolovoza 2015.  godine. ZIR je uspostavljen u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom Sveučilišta u Zagrebu (Srce) radi trajne pohrane i javnog pristupa svim završnim i diplomskim radovima obranjenim u Republici Hrvatskoj.

Prema odredbi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (NN 94/13), ZIR objedinjuje sadržaj svih repozitorija završnih i diplomskih radova javnih i privatnih visokih učilišta u Republici Hrvatskoj (sveučilišta, fakulteta, veleučilišta i visokih škola).  Studenti dostavljaju rad u institucijski repozitorij matičnog visokog učilišta, a nakon pohrane rad postaje i dijelom ZIR-a.

U ZIR je pohranjeno više od 113 620 digitalnih objekata, od čega je 41,6% u otvorenom pristupu, a radove pregledavaju i preuzimaju korisnici iz gotovo svih zemalja svijeta. Do sada su radovi u ZIR-u pregledani više od 3 968 980 puta.

ZIR je kratica za Nacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova, a ujedno i naziv brda koje se nalazi u Ličkom polju. Simbolički, povezuje ih zasluženi pogled (zir) prema novim vidicima nakon napornog rada, odnosno uspona.