završni rad
Egzotične ljekovite biljne vrste i njihova eterična ulja

Andrea Janjčec (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Opća proizvodnja bilja
Podaci o radu
NaslovEgzotične ljekovite biljne vrste i njihova eterična ulja
AutorAndrea Janjčec
Voditelj/MentorMartina Grdiša (mentor)
Sažetak rada
Eterična ulja spadaju u sekundarne biljne metabolite, a njihova primarna uloga u samoj biljci je privlačenje kukaca oprašivača i odbijanje različitih štetnika. Prvi pisani podaci o upotrebi eteričnih ulja potječu iz Egipta gdje su korišteni za balzamiranje, u medicinske svrhe, za njegu tijela i u raznim vjerskim obredima. Grci su preuzeli znanje o eteričnim uljima od Egipćana, a naučeno prenijeli Rimljanima. Godine 1937. prvi put se spominje pojam aromaterapija u Francuskoj, zahvaljujući znanstveniku i kozmetičaru Rene-Maurice Gattefosse koji je uočio da eterična ulja imaju jak učinak na kožu. Danas je aromaterapija razvijena disciplina koja se naveliko primjenjuje u prevenciji i liječenju različitih bolesti, pri čemu koristi različita eterična ulja, a neka od njih su predstavljena u ovom završnom radu. Eterično ulje čajevca (Melaleuca alternifolia /Maiden & Betche/ Cheel.) je jedan od najpoznatijih prirodnih antiseptika, dok eterično ulje eukaliptusa (Eucalyptus globulus Labill.) slovi kao učinkovito sredstvo u liječenju bolesti dišnih organa i sredstvo za jačanje imuniteta. Pačuli (Pogostemon cablin Benth) se smatra lijekom za dermatološke probleme. Ružino drvo (Aniba rosaeodora Ducke) je učinkovito u suzbija nekih virusa, bakterija i gljivica, dok je sandal (Santalum album L.) od davnina poznat kao afrodizijak, a danas kao odličan sedativ. Tamjanu (Boswellia carteri Flueckinger) se pripisuju mnoga ljekovita svojstva, no ističe se kao ekspektorans i mukolitik. Eterično ulje vetivera (Vetiveria zizanioides /L./ Nash) djeluje umirujuće stoga se naziva i „uljem mira“.
Ključne riječiaromaterapija eterična ulja čajevac (Melaleuca alternifolia /Maiden & Betche/ Cheel. Myrtaceae) eukaliptus (Eucalyptus globulus Labill. Myrtaceae) pačuli (Pogostemon cablin Benth Lamiaceae) ružino drvo (Aniba rosaeodora Ducke Lauraceae) sandal (Santalum album L. Sandalaceae) tamjanovac (Boswellia carteri Flueckinger Burseraceae) i vetiver (Vetiveria zizanioides /L./ Nash Poaceae)
Povjerenstvo za obranuMartina Grdiša (predsjednik povjerenstva)
Vesna Židovec (član povjerenstva)
Klaudija Carović-Stanko (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineOpća proizvodnja bilja
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaBiljne znanosti
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka biljnih znanosti
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-07-11
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:228884
PohranioValentina Bezek