O ZIR-u

ŠTO JE ZIR?
Nacionalni repozitorij završnih radova (ZIR)
uspostavljen je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu radi trajne pohrane i javnog pristupa svim završnim radovima obranjenim u Republici Hrvatskoj. Nacionalni repozitorij objedinjuje sadržaj svih repozitorija završnih radova visokih učilišta - sveučilišta, fakulteta, veleučilišta i visokih škola. ZIR je uspostavljen suradnjom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i SRCA te nekoliko knjižnica visokih učilišta. 

ZAŠTO JE USPOSTAVLJEN? 
Uspostavom ovog sustava Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu nastavlja skrb o radovima studenata visokih učilišta u Republici Hrvatskoj. Dok je do 2013. godine u Zbirci disertacija i magistarskih radova te u sustavu DAR NSK čuvala samo disertacije i znanstvene magistarske radove, stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (NN 94/13) započete su aktivnosti na prihvatu i trajnoj pohrani završnih i diplomskih radova te disertacija u digitalnom obliku. ZIR je namijenjen pohrani digitalnih inačica završnih i diplomskih radova dok će se razvoj mreže sustava repozitorija digitalnih disertacija rješavati u drugoj fazi. Za pohranu u sustav DAR moguće je dostaviti disertaciju elektroničkom poštom uz izjavu autora kojom daje dopuštenje NSK za javnu objavu. 

 

ZAŠTO NAZIV ZIR?

ZIR je kratica za Nacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova. To je ujedno i naziv brda koje se nalazi u Ličkom polju (N 44° 25' 48.7 E 15° 36' 51.5). 
Simbolički, povezuje ih zasluženi pogled (zir) prema novim vidicima nakon napornog rada/uspona.

VRSTE ZAVRŠNIH RADOVA
Naziv završni radovi kako je naveden u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (NN, 94/13) skupni je naziv za završne radove prediplomskih, diplomskih i specijalističkih studija. U nazivu portalu ZIR kao i u tekstovima naglašava se kako je riječ o završnim i diplomskim radovima kako bi korisnicima bilo jasnije o kojim je vrstama radova riječ.