diplomski rad
Sociokulturni, ekonomski i ekološki motivi za preorijentaciju s konvencionalne na ekološku poljoprivredu

Kristina Prepelec (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Agrarna ekonomika i ruralni razvoj
Podaci o radu
NaslovSociokulturni, ekonomski i ekološki motivi za preorijentaciju s konvencionalne na ekološku poljoprivredu
AutorKristina Prepelec
Voditelj/MentorĐurđica Žutinić (mentor)
Sažetak rada
Ekološka poljoprivreda (proizvodnja) se najčešće određuje kao sveobuhvatni sustav upravljanja poljoprivrednim gospodarstvima i proizvodnjom hrane koji objedinjuje najbolju praksu očuvanja okoliša, biološke raznolikosti, primjenu visokih standarda za dobrobit životinja uvažavajući socioekonomske, geoklimatske i kulturne posebnosti lokalnih područja. U sociološkom smislu ekološka poljoprivreda jest svjetonazor, stil života koji nastoji i teži održivom razvoju kao temeljnom usmjerenju. Komparativne prednosti ekološke poljoprivrede iz perspektive održivog razvoja i s njim povezanog sustava vrijednosti, dovode do povećanog interesa proizvođača za bavljenje ekološkom proizvodnjom. U radu se iznose rezultati empirijskoga istraživanja koje je provedeno na tri odabrana obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Virovitičko-podravskoj županiji, koja su se ranije bavila proizvodnjom duhana, a sada ekološkim uzgojem kamilice. Osnovni cilj rada je bio ustanoviti koji su sociokulturni, ekonomski i ekološki motivi rukovodili proizvođače da se preorijentiraju s konvencionalne na ekološku proizvodnju te kako vide perspektivu razvoja ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj. U analizi smo koristili domaću i stranu literaturu te podatke prikupljene intervjuom. Prema iskazima ispitanika uzgoj duhan je radno zahtjevniji i tretira se velikim količinama pesticida što ih je motiviralo na početak bavljenja proizvodnjom kamilice. Kad je ostvareni dohodak od proizvodnje duhana bio jednak dohotku kamilice, proizvođači u potpunosti napuštaju uzgoj duhana. Također, smatraju da je u poljoprivredi bitna specijalizacija te je potrebno opredijeliti se samo za jednu proizvodnju. Nije se moglo istovremeno baviti uzgojem duhana i kamilice jer se time narušavaju pravila i propisi, uvjeti i mjere koji su vezane za ekološki uzgoj kamilice. Istraživanje je pokazalo da ispitanici vole svoj trenutni odabir, smatraju da će i njihova djeca nastaviti s tom proizvodnjom te vide budućnost u razvoju ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj. Preporučuju i drugim proizvođačima da se prebace na ekološki uzgoj kamilice.
Ključne riječiekološka proizvodnja konvencionalna poljoprivreda motivi kamilica
Povjerenstvo za obranuĐurđica Žutinić (predsjednik povjerenstva)
Nataša Bokan (član povjerenstva)
Marija Cerjak (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineAgrarna ekonomika i ruralni razvoj
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaAgrobiznis i ruralni razvitak
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka agrobiznisa i ruralnog razvitka
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-26
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Organic agriculture (production) is usually defined as encompassing system of managing farms and food production that combines best practices to preserve the environment, biological diversity, the application of high standards of animal welfare, taking into account socio-economic, geoclimate and cultural features of the local area. In sociological terms organic agriculture is a worldview, a lifestyle that seeks and aspires to sustainable development as a fundamental orientation. Comparative advantages of organic agriculture from the perspective of sustainable development and the related system of values, lead to increased interest of manufacturers to engage in organic production. The study presents the results of empirical research conducted in three selected family farms in Virovitičko-Podravska County, which have been earlier engaged in the production of tobacco, and now in organic farming chamomile. The main objective of the study was to establish which the socio-cultural, economic and environmental motives led producers to reroute from conventional to organic production and how they see the future development of organic agriculture in Croatia. In the analysis we used the national and international literature and data collected by interview. Growing tobacco is more demanding, the use of pesticides in tobacco is disastrous, that moment when the tobacco income was equal to income of chamomile producers abandon tobacco growing and switch over to the cultivation of chamomile. But regardless of the reasons given, one of the main conditions was to decide for one branch. There was no opportunity to deal with at the same time production of tobacco and chamomile because in this way the rules and regulations, policies and measures related to organic farming chamomile are violated. With research, obtained knowledge is that the respondents prefer their current selection, and see the future in the development of organic agriculture in Croatia, they would recommend others to switch to organic farming chamomile and see a encourage in their children that they will one day continue to follow their parents.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)organic production conventional production agriculture motives chamomile
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:990629
PohranioValentina Bezek