Rad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
završni rad
Razmnožavanje češnjaka mikropropagacijom

Mateo Koren (2014)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Podaci o radu
NaslovRazmnožavanje češnjaka mikropropagacijom
AutorMateo Koren
Voditelj/MentorBožidar Benko (mentor)
Sažetak rada
Češnjak ili bijeli luk (Allium sativum L.) je začinska biljka iz porodice Alliaceae. Postaje sve značajnija povrćarska kultura jer posjeduje antioksidativna svojstva te sadrži aktivne tvari i vitamine koji blagotvorno djeluju na ljudski organizam poboljšavajući mu imunološki sustav. Potječe iz središnje Azije i odatle se proširio po cijelom svijetu. Danas je najveći uzgoj u Kini. Od davnina se koristi kao lijek, ima veliku hranidbenu vrijednost, ali zbog male količine koja se koristi kao namirnica to nema nekog posebnog značenja. Velika većina ekotipova i kultivara češnjaka ne cvate i ne donosi sjeme. Razmnožavaju se isključivo vegetativno. Češnjak je kultura koja vrlo dobro podnosi niske temperature. Kultivari i ekotipovi mogu se podijeliti u tri osnovne grupe: jesenski, proljetni i alternativni. Za uzgoj češnjaka prikladna su lakša, aluvijalna tla, dobre strukture, blago kisele ili neutralne reakcije. Mikropropagacija je znanost koja proučava biljno tkivo te se isključivo bavi kloniranjem različitih sorti. Mikropropagacija kao oblik vegetativnog razmnožavanja in vitro predstavlja adekvatnu zamjenu za tradicionalne metode vegetativnog razmnožavanja. Metode mikropropagacije su brojne, a primjenjuju se ovisno o biljnoj vrsti, odnosno biljnom eksplantatu. Prednost mikropropagacije češnjaka u odnosu na klasično razmnožavanje je dobivanje zdravog sadnog materijala. Isto tako, lukovice češnjaka iz uzgoja metodom in vitro ne zaostaju kvalitetom za lukovicama uzgojenim sadnjom češnjeva.
Ključne riječiAllium sativum L. razmnožavanje mikropropagacija in vitro
Povjerenstvo za obranuBožidar Benko
Nina Toth
Snježana Kereša
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Povrćarstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaEkološka poljoprivreda
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka ekološke poljoprivrede
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. agr.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-09-25
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:280141
PohranioValentina Bezek