diplomski rad
Simbiozna učinkovitost autohtonih sojeva kvržičnih bakterija koje noduliraju grah

Mihaela Rak (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Opća proizvodnja bilja
Podaci o radu
NaslovSimbiozna učinkovitost autohtonih sojeva kvržičnih bakterija koje noduliraju grah
AutorMihaela Rak
Voditelj/MentorSanja Sikora (mentor)
Sažetak rada
Selekcija visoko učinkovitih sojeva simbioznih fiksatora dušika od presudne je važnosti za uspjeh predsjetvene bakterizacije graha jer se sojevi kvržičnih bakterija značajno razlikuju po svojoj učinkovitosti, kompetitivnosti i kompatibilnosti. Cilj ovog istraživanja je odrediti nodulacijsku sposobnost autohtonih sojeva kvržičnih bakterija koje noduliraju grah, procijeniti njihovu simbioznu učinkovitost i kompatibilnost sa dvije sorte graha. U svrhu istraživanja postavljen je dvofaktorijelni vegetacijski pokus u plasteniku. Faktori pokusa su bili sojevi Rhizobium spp. (12 autohtonih sojeva izoliranih sa područja sjeverozapadne Hrvatske, jedan referentni soj i nebakterizirana kontrola) i dvije sorte graha (Trešnjevac i Slavonski zeleni). U fazi pune cvatnje određivana je masa suhe tvari kvržica, masa suhe tvari biljke te sadržaj ukupnog dušika u nadzemnom dijelu biljke. Istraživanjem su utvrđene signifikantne razlike za sva istraživana svojstva ovisno o primijenjenom soju kvržičnih bakterija kao i sorti graha. Utvrđena je kompatibilnost autohtonih i referentnih sojeva s ispitivanim sortama graha. Sorta Trešnjevac bila je signifikantno bolja u odnosu na Slavonski zeleni po svim mjerenim parametrima. Na temelju provedenog istraživanja utvrđeno je da se autohtoni sojevi razlikuju u svojoj simbioznoj učinkovitosti. Rezultati istraživanja pokazuju da je najveća masa suhe tvari kvržica utvrđena uz primjenu autohtonog soja 12. Signifikantno najveća masa suhe tvari biljke ostvarena je uz primjenu autohtonih sojeva 1 i 7, dok je najveći sadržaj ukupnog dušika u nadzemnom dijelu biljke ostvaren uz primjenu autohtonog soja 7. Dobiveni rezultati ukazuju da se navedeni autohtoni sojevi odlikuju najvećom simbioznom učinkovitošću i da bi mogli poslužiti u daljnjim istraživanjima za proizvodnju preparata za predsjetvenu bakterizaciju graha na ovom području.
Ključne riječisimbiozna fiksacija dušika grah autohtoni sojevi Rhizobium spp.
Povjerenstvo za obranuSanja Sikora (predsjednik povjerenstva)
Nina Toth (član povjerenstva)
Mirjana Herak Ćustić (član povjerenstva)
Ivana Rajnović (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineOpća proizvodnja bilja
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaAgroekologija
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka agroekologija
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-27
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Selection of highly efficient nitrogen fixing bacteria is very important for successful legume inoculation due to the fact that the strains of nodule bacteria strongly differ in their symbiotic efficiency, competitiveness and compatibility. The main aim of this study was to determine the nodulation ability of indigenous common bean rhizobia, to evaluate their symbiotic efficiency and to determine compatibility with two cultivars of common bean. For the purpose of this research, twofactorial vegetation trial in a greenhouse was set up. Trial factors were strains of Rhizobium spp. (12 indigenous strains isolated from northwest Croatia, reference strain and non inoculated control) and common bean cultivars (Trešnjevac and Slavonian green). In the full blossom phase, dry weight of nodules, dry weight of plants and nitrogen content in plants was determined. The study showed significant differences for all studied characteristics depending on the selected strains of rhizobia and cultivars of common bean. The compatibility of indigenous and reference strains with tested common bean cultivars was determined. The cultivar Trešnjevac was significantly better than Slavonian green in all measured parameters. The results revealed that the indigenous common bean rhizobial strains considerable differ in their symbiotic efficiency. The highest values for dry weight of nodule were obtained by application of indigenous strain 12. Significantly higher dry weight of plant was determined with the use of strains 1 and 7 while the highest nitrogen content in plants was determined by application of indigenous strain 7. The obtained results suggest that these indigenous strains can be characterized as the most efficient ones and could be used in further research oriented to the improvement of inoculant quality.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)symbiotic nitrogen fixation common bean indigenous strains Rhizobium spp.
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:756845
PohranioValentina Bezek