diplomski rad
Utjecaj strojne mužnje na temperaturu vimena koza koristeći change over pokusni plan

Marina Odorčić (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Hranidba životinja
Podaci o radu
NaslovUtjecaj strojne mužnje na temperaturu vimena koza koristeći change over pokusni plan
AutorMarina Odorčić
Voditelj/MentorAlen Džidić (mentor)
Sažetak rada
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj strojne mužnje na temperaturu vimena putem komparacije podataka zabilježenih prije i poslije mužnje metodom infracrvene termografije. Istraživanje utjecaja skidanja muzne jedinice pri različitim postavkama (protok mlijeka od 200 ml/min uz slijepu mužnju trajanja 30-60 sekundi, 200ml/min, 500 ml/min) proučavan je kod alpina pasmine koza. Jedinke su podijeljene u tri skupine po 24 koze gdje su tretmani primijenjivani na svaku kozu tijekom svaka tri od ukupno devet tjedana. Provedeno je mjerenje područja mliječne žlijezde, baze, sredine, vrha te površine cijele sise na 1749 termograma. Za analizu dobivenih podataka korištena su dva miješana linearna modela. Prvi model kao fiksni utjecaj uključuje tretman, područje mjerenja, mjerenje prije i poslije mužnje te interakciju tretmana i opažanja prije i poslije mužnje. U drugi model dodana je interakcija mjerene površine i opažanja prije i poslije mužnje. Oba modela sadrže jedinku kao slučajni utjecaj. Utvrđeno je smanjenje temperature nakon mužnje među svim tretmanima. Najmanja odstupanja u temperaturi zabilježena su pri skidanju muzne jedinice pri protoku mlijeka 500 ml/min u oba modela. Rezultati interakcije mjerene površine i opažanja prije i poslije mužnje pokazali su smanjenje temperature. Najmanje odstupanje temperature zabilježeno je u području vrha sise te najveće u području njene baze. Smanjenje temperature moglo bi se objasniti kongestijom tkiva sise uzrokovanom pritiskom sisne gume u fazi kompresije.
Ključne riječistrojna mužnja alpina infracrvena termografija skidanje muzne jedinice temperatura
Povjerenstvo za obranuAlen Džidić (predsjednik povjerenstva)
Miroslav Kapš (član povjerenstva)
Ino Čurik (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineHranidba životinja
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaGenetika i oplemenjivanje životinja
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka genetike i oplemenjivanja životinja
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-27
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this study was to determine the influence of machine milking on the temperature of the udder by comparing data recorded before and after milking using a method of infrared thermography. An influence of removing milking units in a variety of settings (milk flow of 200 ml / min with an overmilking duration of 30-60 seconds, 200 ml / min, 500 ml / min) was studied in Alpine breed goats. Individuals were divided into three groups of 24 goats where the treatments were administered to each goat for every three for total of nine week period. 1749 thermograms were used for measuring areas of mammary gland, base, middle, top and the surface of the whole teat. Data was analysed by employing two mixed linear models. The first model as a fixed effect includes treatment, measured surface, measuring before and after milking and the interaction of treatment and observations before and after milking. In the second model another interaction was added; between measured surface and observations before and after milking. Both models include effect of goat as random. Temperature decreased among all treatments after milking. The lowest recorded temperature differences were for removing the cluster at a milk flow rate of 500 ml/min. Results of measured surface and observation before and after milking interaction showed temperature decrease. A minimum temperature deviation was observed in the area of the teat apex whereas the maximum was recorded in the teat base. Reduced temperature after treatments could be explained by teat tissue congestion caused by applied pressure of liner at the stage of compression.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)machine milking alpina infrared thermography cluster removal temperature
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:190346
PohranioValentina Bezek