diplomski rad
Oplemenjivanje jabuke na okolinske stresove

Filip Klapač (2016)
Sveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Voćarstvo
Podaci o radu
NaslovOplemenjivanje jabuke na okolinske stresove
AutorFilip Klapač
Voditelj/MentorSnježana Bolarić (mentor)
Sažetak rada
Jabuka (Malus x domestica Borkh.) je danas najvažnija voćna vrsta umjerenog klimatskog pojasa. Važnost genetske varijabilnosti unutar roda Malus kod oplemenjivanja je postojanje gena otpornosti u raznim divljim srodnicima jabuke. Konvencionalni i monosortni uzgoj uzrokuje lakše stvaranje novih rasa patogena, a povećava se i rezistentnost štetnika na insekticide. Nove otporne sorte jabuka posjeduju gene otpornosti na ekonomski najvažnije bolesti i štetnike kao što su: fuzikladij, pepelnica, bakterijska palež i biljne uši. Oplemenjivanje podloga usmjereno je na unošenje otpornih gena prema uzročniku bakterijske paleži i raku korjenovog vrata. Otpornost jabuke na mrazove i niske temperature omogućuje sigurniju proizvodnju u ekstremnim temperaturnim uvjetima Najčešća metoda hibridizacije kojom se stvaraju otporne sorte je povratno križanje. Pirimidizacijom gena unosi se veći broj major gena otpornosti i poligenetske otpornosti na bolesti i štetnike. Upotrebom molekularnih markera omogućuje se uspješnija selekcija potomstava i odabir roditelja.
Ključne riječijabuka geni otpornosti bolesti i štetnici mraz hibridizacija molekularni markeri
Naslov na drugom jeziku (engleski)Breeding apple to enviromental stresses
Povjerenstvo za obranuSnježana Bolarić (predsjednik povjerenstva)
Martina Skendrović Babojelić (član povjerenstva)
Tihomir Miličević (član povjerenstva)
Aleš Vokurka (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Zagrebu
Agronomski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineVoćarstvo
MjestoZagreb
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Poljoprivreda (agronomija)
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaHortikultura
Akademski / stručni nazivmagistar/ magistra inženjer/inženjerka hortikulture
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. agr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-20
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Nowadays, the apple (Malus x domestica Borkh.) is the most important fruit species of temperate climate zone. The importance of genetic variability within the genus Malus at breeding is presence of resistance genes in a variety of wild apples relatives. Conventional and monovarietal cultivation can easily create new races of the pathogen, and increase the resistance of pests to insecticides. New resistant apple varieties posses genes for resistance to economically important diseases and pests such as scab, powdery mildew, bacterial blight and aphids. Breeding rootstocks is focused on the introduction of resistant genes to fire blight and crown rot. Apple resistance to frosts and low temperatures allows safer production in extreme temperature conditions. The most common method of hybridization that create resistant varieties is a back crossing. A higher number of major resistance genes and polygenic resistance to disease and pests is introduced with gene pyramiding. Using molecular markers allows the successful selection of progeny and parental choice.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)apple resistance genes diseases and pests frost hybridization molecular markers
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:204:458284
PohranioValentina Bezek