završni rad
Antimikrobne aktivnosti ekstrakta korijena sladića (Glycyrrhiza glabra L.)

Filip Babić (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Odjel za biologiju
Podaci o radu
NaslovAntimikrobne aktivnosti ekstrakta korijena sladića (Glycyrrhiza glabra L.)
AutorFilip Babić
Voditelj/MentorLjiljana Krstin (mentor)
Sažetak rada
Sladić (Glycyrrhiza glabra L.) je ljekovita biljka koja je bogata bioaktivnim tvarima kao što su flavonoidi, fenoli, triterpenski saponini, eterična ulja i brojnim drugim. Od svih bioaktivnih tvari izoliranih iz ekstrakta korijena sladića, najvažniji su glicirizin i glabridin koji imaju antimikrobne (antibakterijske i antifungalne) aktivnosti i također antiviralno djelovanje. Brojna znanstvena istraživanja potvrdila su pozitivno djelovanje ekstrakta korijena sladića protiv nekih sojeva bakterija, sojeva gljivica i virusa. Dosadašnja saznanja i buduća istraživanja trebala bi osigurati učinkovitiju terapiju bakterijskih, gljivičnih i ujedno virusnih infekcija te također, djelomično ili potpuno, zamijeniti sadašnje lijekove.
Ključne riječiglicirizin glabridin ljekovita svojstva sekundarni metaboliti
Naslov na drugom jeziku (engleski)ANTIMICROBIAL ACTIVITIES OF LICORICE ROOT EXTRACT (Glycyrrhiza glabra L.)
Povjerenstvo za obranuLjiljana Krstin (predsjednik povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Odjel za biologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaPRIRODNE ZNANOSTI
Biologija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaBiologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) biologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv.bacc.biol.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-05
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Licorice (Glycyrrhiza glabra L.) is a medicinal plant that is rich with bioactive substances such as flavonoids, phenols, triterpene saponins, volatile oils and numerous others. Of all bioactive substances isolated from the licorice root extract, the most important are glycyrrhizin and glabridin that have antimicrobial (antibacterial and antifungal) activities and also antiviral activitiy. Numerous scientific studies confirmed the positive effects of licorice root extract against some bacterial strains, strains of fungi and viruses. Current knowledge and the future research should provide more effective treatment of bacterial, fungal and also viral infections and also to replace the current drugs partially or completely.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)glycyrrhizin glabridin healing properties secondary metabolites
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:181:182220
PohranioVesna Radman Meic