Naslov Sociokulturni čimbenici poremećaja prehrane kod djece
Naslov (engleski) Social and cultural factors of eating disorders in children
Autor Antonia Grubišić-Čabo
Mentor Sanja Stanić (mentor)
Član povjerenstva Branimir Mendeš (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Sanja Stanić (član povjerenstva)
Član povjerenstva Toni Maglica (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Splitu Filozofski fakultet Split
Datum i država obrane 2023-07-03, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana DRUŠTVENE ZNANOSTI Sociologija
Sažetak Pretilost i poremećaji prehrane sve su veći problem kod djece i mladih. Statistika
pokazuje kako u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama svijeta, otprilike 35% djece ima
prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo, prema standardima koje je odredila Svjetska
zdravstvena organizacija. Jednako tako, postoji i značajan udio pothranjene djece. Svi ovi
elementi manifestiraju se kroz poremećaje prehrane poput anoreksije nervoze, bulimije nervoze i
kompulzivnog prejedanja. Osim psiholoških čimbenika, sociokulturni čimbenici najčešći su
uzročnik poremećaja u prehrani. Sustavnim pregledom literature u ovom radu odabrano je 10
studija koje su se bavile procjenom sociokulturnih učinaka na poremećaje prehrane i
zadovoljstvo izgledom vlastitog tijela kod djece i adolescenata. Pokazalo se kao najveći učinak
na odstupajuća prehrambena ponašanja ima utjecaj vršnjaka. Naime, adolescenti su skloni
identificiranju sa svojim vršnjacima, međusobnom uspoređivanju te prihvaćanju i uvažavanju
njihovih mišljenja i samim time, podvrgavanju različitim dijetama u svrhu kontrole težine ili pak
emocionalnom prejedanju zbog nezadovoljstva slikom o sebi. Na njihovo ponašanje značajno
utječu i mediji koji u većini slučajeva sugeriraju kako je mršavo tijelo privlačno i poželjno.
Upravo mediji uzročnik su pogoršane percepcije o idealima ljepote među adolescenticama, a u
velikom broju slučajeva i obitelj je značajan faktor poticanja odstupajućih prehrambenih
ponašanja, a poglavito majke. Istraživanja sugeriraju da djeca majki koje su nezadovoljne
vlastitim tijelom, koriste dijete tijekom života i imaju simptome bulimije, imaju veću vjerojatnost
za razvoj poremećaja prehrane u djetinjstvu. Poznavanje čimbenika rizika od razvoja poremećaja
u prehrani prvi je korak u prevenciji i suzbijanju njihovih potencijalno negativnih posljedica.
Sažetak (engleski) Obesity and eating disorders are a growing problem among children and young people.
Statistics show that in Croatia, as well as in other countries around the world, approximately
35% of children are overweight or obese, according to the standards set by the World Health
Organization. Equally, there is a significant proportion of malnourished children. All these
elements are manifested through eating disorders such as anorexia nervosa, bulimia nervosa and
compulsive overeating. In addition to psychological factors, sociocultural factors are the most
common cause of eating disorders. Through a systematic review of the literature, 10 studies were
selected in this thesis that dealt with the assessment of sociocultural effects on eating disorders
and satisfaction with the appearance of one's own body in children and adolescents. Peer
influence has been shown to have the greatest effect on abnormal eating behaviors. Namely,
adolescents tend to identify with their peers, to compare each other and to accept and respect
their opinions and thus, to undergo different diets for the purpose of weight control or emotional
overeating due to dissatisfaction with their self-image. Their behavior is significantly influenced
by the media, which in most cases suggest that a thin body is attractive and desirable. It is the
media that exemplify the deteriorating perception of beauty ideals among adolescent girls, and in
a large number of cases, the family is also a significant factor in encouraging abnormal eating
behaviors, especially mothers. Research suggests that children of mothers who are dissatisfied
with their own bodies, use strict diets and have symptoms of bulimia, have a greater chance of
developing an eating disorder in childhood. Knowing the risk factors for the development of
eating disorders is the first step in the prevention and suppression of their potentially negative
consequences.
Ključne riječi
poremećaji prehrane
pretilost
sociokulturni čimbenici
anoreksija
bulimija
Ključne riječi (engleski)
eating disorders
obesity
sociocultural factors
anorexia
bulimia
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:172:071561
Studijski program Naziv: Rani i predškolski odgoj i obrazovanje Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: magistar/ magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja (mag.praesc.educ.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Repozitorij repozitorij.ffst.unist.hr
Datum i vrijeme pohrane 2023-07-06 09:17:05