Naslov Osjetljivost bihevioralnog inhibicijskog i aktivacijskog sustava i neke osobine ličnosti kao prediktori osjetljivosti senzornog procesiranja
Naslov (engleski) Behavioral inhibition and activation system and some personality traits as predictors of sensory processing sensitivity
Autor Josipa Herceg
Mentor Jelena Ombla (mentor)
Član povjerenstva Anita Vulić Prtorić (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Jelena Ombla (član povjerenstva)
Član povjerenstva Irena Pavela Banai (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Zadru (Odjel za psihologiju) Zadar
Datum i država obrane 2021-03-10, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana DRUŠTVENE ZNANOSTI Psihologija Opća psihologija
Sažetak Osjetljivost senzornog procesiranja osobina je koja odražava individualne razlike u osjetljivosti obrade senzornih podražaja. Pojedinci s višom razinom osjetljivosti brže od drugih percipiraju senzorne podražaje iz tijela i podražaje iz socijalnog okruženja, kao i podražaje koji su niže razine intenziteta. Pod većim su utjecajem raspoloženja drugih ljudi i budu lako preplavljeni podražajima iz okoline: intenzivnim mirisima, glasnim zvukovima i jakim svjetlom. Osjetljiviji su na bol, djelovanje kofeina i lijekova. Osjetljivost senzornog procesiranja često se povezuje s nekim dimenzijama ličnosti, poput neuroticizma i ekstraverzije, kao i s pojedinim psihološkim konstruktima, poput bihevioralnog inhibicijskog sustava, međutim, ne radi se o istim konstruktima. Stoga je cilj istraživanja bio ispitati relaciju nekih crta ličnosti i postojećih psiholoških konstrukata s osjetljivosti senzornog procesiranja te utvrditi njihove prediktivne doprinose u pojašnjenju osjetljivosti senzornog procesiranja. U istraživanju je sudjelovalo 306 sudionika iz opće populacije, od toga 153 muškaraca i 153 žene, u rasponu dobi od 18 do 70 godina, prosječne dobi od 30 godina. Istraživanje je provedeno online, a mjerni instrumenti koji su korišteni bili su HEXACO-PI-(R) inventar ličnosti (samo podljestvica ekstraverzije, emocionalnosti i otvorenosti k iskustvu), Skala osjetljivosti senzornog procesiranja i BIS/BAS skala. Prema rezultatima istraživanja utvrđena je statistički značajna pozitivna povezanost između osjetljivosti senzornog procesiranja i bihevioralnog inhibicijskog sustava, kao i između osjetljivosti senzornog procesiranja i emocionalnosti. Također, utvrđena je statistički značajna pozitivna povezanost između osjetljivosti senzornog procesiranja i otvorenosti k iskustvu. Utvrđena je statistički značajna negativna povezanost između osjetljivosti senzornog procesiranja i ekstraverzije, dok povezanost između osjetljivosti senzornog procesiranja i rezultata bihevioralnog aktivacijskog sustava nije bila statistički značajna. Nadalje, utvrđeno je da bihevioralni inhibicijski sustav, emocionalnost, ekstraverzija i otvorenost k iskustvu ostvaruju značajne samostalne doprinose u objašnjenju varijance osjetljivosti senzornog procesiranja. Naime, pokazalo se da su veća aktivacija bihevioralno inhibicijskog sustava, viša razina emocionalnosti i otvorenosti k iskustvu, kao i niža razina ekstraverzije prediktivne za postojanje više razine osjetljivosti senzornog procesiranja. Analiziranim skupom prediktorskih varijabli moguće je objasniti ukupno 38% varijance osjetljivosti senzornog procesiranja.
Sažetak (engleski) Sensory processing sensitivity reflects individual differences in the sensitivity of sensory stimulus processing. Individuals with a higher level of sensory sensitivity perceive sensory stimuli from the body and stimuli from the social environment faster than others, as well as lower stimuli intensity. They are more influenced by other people's moods and are easily overwhelmed by stimuli from the environment: intense smells, loud sounds and strong light. They are more sensitive to pain, the effects of caffeine and drugs. Sensory processing sensitivity is often associated with some dimensions of personality, such as neuroticism and extraversion, and with certain psychological constructs, such as the behavioral inhibition system, however, these are not the same constructs. Therefore, the aim of the study was to examine the relationship between some personality traits, some existing psychological constructs and sensory processing sensitivity. Also, the aim was to determine their predictive contributions in explaining levels of sensory processing sensitivity. The study involved 306 participants, from the general population of whom 153 were men and 153 were women, ranging in age from 18 to 70 years (M=29.59, SD=7.88). This study was conducted online, using following instruments: HEXACO-PI- (R) personality inventory (only a subscale of extraversion, emotionality and openness to experience), the Sensory Processing Sensitivity Scale and the BIS / BAS scale. According to the results of the study, a statistically significant positive correlation was found between the sensory processing sensitivity and the behavioral inhibition system, as well as between the sensory processing sensitivity and emotionality. Also, a statistically significant positive association was found between the sensory processing sensitivity and openness to experience. A statistically significant negative correlation was found between the sensory processing sensitivity and extraversion, while the correlation between the sensory processing sensitivity and behavioral activation system was not statistically significant. Further, results indicate that behavioral inhibition system, emotionality, extraversion, and openness to experience contribute to explaining the variance of sensory processing sensitivity. Namely, higher activation of the behavioral inhibition system, higher levels of emotionality and openness to experience, as well as lower levels of extraversion have been shown to predict the existence of higher levels of sensory processing sensitivity. This set of predictors explained 38% variance of the sensory processing sensitivity.
Ključne riječi
Osjetljivost senzornog procesiranja
BIS
BAS
emocionalnost
ekstraverzija
otvorenost k iskustvu
Ključne riječi (engleski)
Sensory processing sensitivity
BIS
BAS
emotionality
extraversion
openness to experience
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:162:034846
Studijski program Naziv: Psihologija Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: magistar/magistra psihologije (mag. psych.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Repozitorij Digitalni repozitorij Sveučilišta u Zadru
Datum i vrijeme pohrane 2021-04-19 08:56:01